Bősi vízerőmű: jogtalanul foglalták le az ügyvédi irodának kifizetett pénzt

Radomír Bžán ügyvédi irodájának javára döntött az Alkotmánybíróság. Ez utóbbinak az állam jutalékot fizetett, amiért megnyert egy bősi villamos erőművel kapcsolatos pert, a pénzt azonban a rendőrség lefoglalta. Az ügyvédi iroda ezért panasszal élt.

Bősi vízerőmű: jogtalanul foglalták le az ügyvédi irodának kifizetett pénzt
Fotó: Paraméter

Az AB I. tanácsának döntése értelmében sérült a cég alapvető joga az egyéb jogi védelemhez, a magántulajdon birtoklásához és a magántulajdon védelméhez.

Az AB döntésével megsemmisítette a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatalának 2018. február 20-án hozott határozatát, valamint azt a 2017. november 9-én kiadott utasítást is, amellyel elrendelték a pénzeszközök lefoglalását, és az eljárás folytatása céljából visszautalta az ügyet az ügyészségnek. A Speciális Ügyészi Hivatal ráadásul köteles téríteni az eljárás költségeit JUDr. Radomír Bžán ügyvédi irodájának.

Minderről január 30-i titkos ülésén döntött az AB tanácsa, melynek tagjai Marianna Mochnáčová elnök, illetve Milan Ľalík és Peter Brňák bírók voltak. Az ítéletről pénteken tájékoztatott az AB.

Bžán ügyvédi irodája korábban megnyert az államnak egy a bősi villamos erőművel összefüggő nemzetközi pert. Az ügyvéd díja eredetileg 77 millió euró lett volna, végül 17,5 millió eurót fizettek ki neki.

Az állam később érvénytelennek titulálta a jogi szolgáltatásokra kötött szerződést, és peres úton követelte vissza a kifizetett milliókat. Az aránytalanul magas jutalék ügyében büntetőeljárás is indult hűtlen kezelés bűncselekményének gyanújával.

TASR