Bősön bemutatták a dunai hajósokra vigyázó két Katkát

2019. június 20. - 22:01 | Régió

A Katka egyes és a Katka kettes hajók beszerzését az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz segítségével (CEF) finanszírozták.

Bősön bemutatták a dunai hajósokra vigyázó két Katkát
Ő a nagyobbik Katka (Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints)
Kapcsolódó cikk:
150 millió euróból három éven belül brutális megújuláson mennek keresztül a bősi erőmű zsilipkamrái

"Ünnepelhetünk, mivel ez a beruházás, amit az EU támogat, a folyó biztonságáról szól. Ugyanis ezzel a folyóval, ami Európa legnagyobbika, és nemzeteket köt össze, kötelességeink is vannak" - jegyezte meg a két hajó átadásakor Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter.

A Duna és hajózható mellékágainak Helyreállítási és Fenntartási Főterve elnevezésű projekt első szakaszaként a FAIRway Danube projekt hat ország együttműködésével valósul meg, ezek pedig Szlovákia mellett Ausztria, Magyarország, Horvátország, Románia és Bulgária - árulta el Ján Sabo, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat műszaki-beruházási igazgatója. Az említett országok közlekedésügyi miniszterei által 2014 decemberében jóváhagyott tervezet lényege, hogy ezek az országok harmonizálják a vízszint- és vízállás-előrejelzésekről szóló információkat, és ezek alapján a folyami útvonalak, sekély területek jelölését.

Érsek Árpád (balról)

Az első fázis részeként EU-s pénzből vásároltak egy-egy ún. mérőhajót és kitűzőhajót. "Ezek a hajók arra szolgálnak majd, hogy megőrizzük a hajózás biztonságosságát, hogy kijelölhessék a legbiztonságosabb útvonalat a vízen, amelyen problémamentesen végighaladhatnak a hajók" - szögezte le Érsek Árpád.

A hajók átadóján részt vett Karla Peijs, az Európai Bizottság Rajna-Duna közlekedési folyosóért felelős koordinátora, aki elmondta, hogy ha hazájában, Hollandiában nem élnének a hajózás adta lehetőségekkel, akkor minden leállna. "Tudatosítani kell, hogy a Duna egy élő és vad folyó, ezért szükséges a megfigyelésre, ahhoz pedig ilyen modern technológiával ellátott hajókra van szükség. Ezek által a hajózás sokkal biztonságosabbá válik" - fogalmazott.

Az említett, 25 méter hosszú mérőhajó a folyómeder mélységét méri majd, míg a kisebb, közel kilenc méteres kitűzőhajó a hajózási útvonalak kitűzésére, valamint a kritikus szakaszokon bóják kihelyezésére alkalmazható Ján Sabo elmondása szerint a projekt összköltsége közel 23 millió euró, ebből 19,6 milliót finanszíroztak az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből, 3,2 millióval járult hozzá Szlovákia.

(SzT)