Bősön is biztosít szállást a belügy azoknak, akik külföldről hazaérkezve nem akarják veszélyeztetni a hozzátartozóikat

2020. március 12. - 16:43 | Régió

A külföldről hazatérő személyek kötelesek 14 napig karanténban maradni, jelentette be a központi válságstáb csütörtöki ülését követően Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter.

Bősön is biztosít szállást a belügy azoknak, akik külföldről hazaérkezve nem akarják veszélyeztetni a hozzátartozóikat
Fotó: Paraméter

Azoknak, akik a karantén ideje alatt nem akarnak otthon tartózkodni, hogy ne veszélyeztessék a hozzátartozóikat, a belügyminisztérium átmeneti szállást biztosít a bősi kompexumában, illetve a tárca tulajdonában lévő, donovaly-i és Liptovský Ján-i rekreációs objektumokban.

Ha ezek az épületek megtelnének, igénybe vehetők a más minisztériumok tulajdonában lévő objektumok is.

A miniszter asszony szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan hány külföldről hazatérő szlovák állampolgárt helyeznek karanténba. Hozzátette: a SIM kártyák adatai alapján pontosan meg tudják mondani, hányan tartózkodnak külföldön, de nem tudják, mennyien akarnak majd visszatérni.

Becslése szerint mintegy 20 000 személyről lehet szó.

Az állami tulajdonban lévő bősi komplexum 2015-től 500 fős kapacítással bíró menekülttáborként is működött.

A belügyminiszter megemlítette azokat a szlovákiai munkavállalókat, akik a határ menti településeken, külföldön dolgoznak és naponta ingáznak. Nekik azt javasolják, hogy kérjenek igazolást a munkaadójuktól a munkavállalásról. Rájuk nem vonatkozik sem a karantén, sem a beutazási tilalom.

Saková hozzátette, a határátkelőhelyeken igyekezni fognak úgy irányítani a forgalmat, hogy a munkába ingázókat részesítsék előnyben az átjutáskor, hogy időben megérkezhessenek a munkahelyükre.


(TASR/para)