Bősön helyeznék karanténba a külföldről hazatérő szlovák állampolgárokat

2020. március 11. - 14:47 | Régió

A koronavírus miatt az államnak és az egészségügynek számos helyzetre fel kell készülnie, például az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból hazatérő szlovák (vagy akár külföldi) állampolgárok karanténba helyezésére is - jelentette ki szerda délutáni sajtótájékoztatóján Peter Pellegrini kormányfő, megbízott egészségügyi miniszter.

A bősi határában lévő komplexum a Szlovák Műszaki Egyetem tulajdonát képezi (Fotó: Paraméter)
A Bős határában lévő komplexum a Szlovák Műszaki Egyetem tulajdonát képezi (Fotó: Paraméter)

Pellegrini szerint már csak azért is bonyolult a helyzet, mivel tudomására jutott: egyes Olaszországban dolgozó szlovák állampolgárok úgy kívánnak hazatérni, hogy a határon azt hazudják: csupán Ausztriából érkeznek. Ez óriási felelőtlenség lenne részükről - jelentette ki a kormányfő.

Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból Szlovákiába érkezők karanténba helyezése március 10. óta van érvényben, a szóban forgó személyeknek hazatérésük után 14 napig környezetüktől elszigetelve kell élniük. Sokan ezt meg tudják oldani saját otthonukban, ám gondolni kell arra a helyzetekre is, amikor valaki az egész családjához, nagyszüleihez, vagy akár állapotos feleségéhez térne haza az említett országokból. Az ilyen esetekben ugyanis fennáll a fertőzésveszély is.

Pellegrini leszögezte: az állam fel van készülve arra, hogy szerepet vállal a hazaérkezők karantéba helyezésében. Elmondása szerint erre a célra alkalmas a Bősön (Dunaszerdahelyi járás) található, állami tulajdonban lévő komplexum, amely 2015-től 500 fős kapacítással bíró menekülttáborként is működött.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a 14 napos karantén egyelőre csak az Olaszországból, Dél-Koreából, Kínából és Iránból hazatérőkre vonatkozik, ugyanakkor az országos válságstáb csütörtöki ülésén szóba kerülhet olyan javaslat is, amely minden külföldről hazatérő személyre kiterjesztheti a kötelező karantént.

A szlovák kormány szerda délután négy órakor dönt arról, hogy országos szükséghelyzetet hirdet-e. A lakosságot ez egyelőre különösebben nem érintené, viszont az állami intézmények egyszerűbben és gyorsabban hozzájutnának a különböző védőferszelesékhez, orvosi eszközökhöz. Szlovákiában eddig tíz beteget diagnosztizáltak koronavírussal.

(db)