Bosznia-Hercegovina nem adja ki a rendőrháború egyik kirobbantóját Szlovákiának!

2022. augusztus 3. - 09:59 | Belföld

A bosznia-hercegovinai bíróság úgy döntött, nem adja ki Szlovákiának Ján Kaľavskýt, aki korábban az elit nyomozók csoportját vezette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA) belül.

Bosznia-Hercegovina nem adja ki a rendőrháború egyik kirobbantóját Szlovákiának!
Rendőrségi felvétel

A hírt elsőként a startitup.sk portál közölte. Kaľavský eszerint marad Boszniában, ahol a hatóságok már áprilisban szabadlábra helyezték, noha megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

A NAKA egykori tisztviselője már hosszabb ideje nem tartózkodott Szlovákiában, ahol több konkrét korrupciós bűncselekménnyel és információszivárogtatással gyanúsítják. Emiatt adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot.

Kaľavský a rendőri szerven belül az operatív egységek vezetője volt, később viszont a belügyi belső ellenőrzés beépített emberként használta, és részben az ő vallomása alapján került Ján Čurilla vizsgálótiszt és társai vizsgálati fogságba. Tőle származik az a nyilvánosságra került sms, amellyel nehéz helyzetbe próbálták hozni a nyomozókat, és amelyet Robert Fico és Peter Pellegrini is rendszerint lobogtat a tanúk befolyásolásának alátámasztásaként. Ebben az sms-ben Čurilla írta le címszavakban az egyik tanú kihallgatásának eredményét, ezt viszont úgy tálalják, mintha a kihallgatás befolyásolásának mikéntjét közölte volna. Csakhogy az sms később született, mint amikor a kihallgatás lezajlott.

A NAKA szerint kenőpénzt fogadott el, többek között a Tigris (Tiger) néven ismert Peter Petrov vállalkozótól. Utóbbit viszont nem mellesleg tanúk befolyásolásával gyanúsítják a nagy rendőrségi nyomozások kapcsán.

A NAKA gyanúja szerint Kaľavský „kenőpénzként” egy használt Range Rovert, új műanyag ablakokat és egyéb tárgyakat fogadott el.

(Aktuality.sk)