Botrány az U20-as labdarúgó-vb sorsolásán, el kellett halasztani

2023. március 27. - 08:23 | Sport

Elhalasztották az U20-as labdarúgó-világbajnokság sorsolását, amelyet péntekre írtak ki Indonéziában, mert Bali kormányzója nem engedi szerepelni az izraeli válogatottat.

Az indonéz szövetség vasárnap jelentette be, hogy törölték a 24 válogatottat felvonultató világesemény jövő heti sorsolását, miután a nyíltan a palesztinokat támogató Wayan Koster megtagadta az izraeli futballisták fogadását.

A legnagyobb muszlim népességgel rendelkező Indonézia és Izrael között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Az izraeli csapat először jutott ki a korosztályos világbajnokságra, amelyre eredetileg 2021-ben került volna sor Indonéziában, de a koronavírus-járvány miatt két évvel elhalasztották.

Az elmúlt hetekben zavargások törtek ki Jakartában, ahol a tüntetők azt követelték, hogy zárják ki az izraelieket a vb-ről. Bali kormányzójának a bejelentésével pedig egyszersmind veszélybe került az ország rendezési joga, amely hatalmas anyagi veszteséget okozna a szervezőknek.

Az indonéz szövetség végrehajtó bizottságának egyik tagja szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) "elszigetelheti az indonéz labdarúgást a világtól", ha megfosztja a rendezéstől, de továbbra is bízik abban, hogy Erick Thohir elnök az illetékes minisztériumokkal közösen megoldja a helyzetet.

A világbajnokságot május 20. és június 11. között tervezik lebonyolítani, a FIFA még nem adott hivatalos tájékoztatást a sorsolás új időpontjáról.


(MTI)