Botrány az unióban: illegálisan toloncoltak vissza menedékkérőket, szisztematikusan tüntették el a nyomokat

2022. augusztus 5. - 08:10 | Külföld

Nemrég jelent meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése arról, hogyan toloncoltak vissza menedékkérőket, akik Európában akartak partaszállni. Két szervezet áll a botrány középpontjában, az egyik a görög parti őrség, a másik a Frontex, azaz az uniós határvédelmi ügynökség.

Bár az OLAF-jelentést még nem hozták nyilvánosságra a nyugati sajtónak sikerült megszerezni a dokumentumokat.

Ezekben az áll, hogy habár a Frontex a görögökkel karöltve évekig tagadták a vádakat, mostanra már hivatalos EU-s nyomozás született arról, hogy ezek ténylegesen megtörténtek.

A Spiegel egy konkrét példát is bemutat, amely szerint harminc menedékkérő utazott a görög partok felé, ám soha nem jutottak el oda, mivel egyszer csak megjelent egy símaszkos alakokkal teli hajó görög zászlóval.

Bemutatkozásukat azzal kezdték, hogy a vízbe lőttek, majd a menedékkérőket átterelték egy életmentő csónakba és elvontatták őket egésszen Törökország felé.

Ott magukra hagyták őket. Később a török parti őrség talált rájuk.

Ilyen, és még ehez hasonló történések zajlottak szerte a Földközi-tengeren.

Ezek a jogsértések ellentétesek a nemzetközi, az EU-s és a görög joggal is, ugyanis ezek kimondják, hogy mindenkinek aki menedéket kér lehetővé kell tenni, hogy benyújtsa a menedékkérelmét, amit aztán természetesen elbírálnak a hatóságok.


(Telex.hu)

Címkék: EU, Frontex, menedékkérő