Botrány a bősi erőmű körül: 70 millió euró kerülhet ügyvédi zsebekbe!

2017. szeptember 28. - 12:43 | Belföld

Hatalmas sikerdíjat fizethet az állam az ügyvédeknek.

Botrány a bősi erőmű körül: 70 millió euró kerülhet ügyvédi zsebekbe!
Fotó: Paraméter - illusztráció

Az olasz Enel energetikai társaság júliusban elvesztette a Szlovákia ellen indított pert, és a bősi vízerőmű végérvényesen állami kézben maradt. Az állam ezáltal csaknem 700 millió eurót spórolt meg, ennek az összegnek pedig akár a 10 százaléka, azaz 70 millió euró is ügyvédi zsebekbe kerülhet.

Az ellenzék most azt követeli Peter Žiga gazdasági minisztertől, váltsa le a tárcához tartozó MH Manažment jelenlegi elnökét, Branislav Bačíkot, ugyanis a Nemzeti Vagyonalap főnökeként ő írta alá a Radovan Bžán ügyvédi irodájával kötött szerződést, amelyben világosan meghatározták, hogy

az ügyvédi szolgáltatásokért akár 70 millió eurós sikerdíjat is kérhetnek.

Mint ismert, az Enel 2015-ben feljelentette Szlovákiát a bécsi döntőbíróságon, amiért az akkori Fico-kormány egyoldalúan felmondta a a bősi vízerőmű üzemeltetésének bérleti szerződését. Az Enel közel 700 millió eurót követelt az államtól, csakhogy döntőbíróság a beadványt idén júliusban elutasította, így az országnak nem kellett kártérítést fizetnie.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta, nem érzi magát felelősnek, ugyanis a szerződés aláírásakor még környezetvédelmi miniszterként tevékenykedett. Žiga azt is hozzátette, egyelőre olyan dologról beszélnek, ami még nem történt meg, hiszen az állam még nem fizetett az ügyvédeknek.

A miniszter felszólította az MH Manažment elnökét, tárgyaljon az ügyvédi irodával, és tegyenek meg mindent a sikerdíj csökkentése érdekében.

Az ellenzék azonban nem elégedett meg ennyivel: az OĽaNO szerint Žigának menesztenie kell Bačíkot, ellenkező esetben ugyanis bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani a gazdasági miniszter ellen.


TASR/para