Botrány a bősi erőmű körül - az állam kifizeti az ügyvédet, majd azonnal pert indít ellene

2017. november 8. - 09:11 | Belföld

A gazdasági tárcához tartozó MH Manažment kifizeti Radomír Bžán ügyvédi irodájának a 17,7 millió eurót, amiért Szlovákiát képviselve megnyerték a bősi vízerőmű állami kézben maradásáért folyó pert az Enel energetikai társaság ellen. Az összeg kifizetése után az állam pert indít az ügyvédi iroda ellen.

"Célunk, hogy az állam a lehető legkisebb összeget fizesse ki. Ezzel egyidejűleg a minimumra kell csökkenteni az állam kockázatát" - jelentette ki Peter Žiga gazdaságügyi miniszter.

Állítása szerint ezt az eljárást a Taylor Wessing ügyvédi iroda javasolta nekik. "A jelenlegi jogi helyzet mellett biztosabb kifizetni az összeget. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az államnak egyszer majd ki kell fizetnie az eredeti 77 millió eurós összeget" - nyilatkozta Andrej Leontiev a Taylor Wessing ügyvédi irodától.

Arra azonban figyelmeztetett, hogy az állam és Radomír Bžán ügyvédi irodája között zajló bírósági perben az összeg csupán egy részének a visszafizetéséről lesz szó. Sem Leontiev, sem Žiga nem tudta megmondani, hogy ez mekkora összeget jelenthet.

A gazdaságügyi miniszter azt is kijelentette, hogy a bécsi döntőbíróság nem ismerte el az államnak a bírósági költségek kifizetését. "Érthetetlennek tartom ezt a döntést. Ez egy újabb ok arra, hogy az állam miért indít pert Bžán ügyvédi irodája ellen" - mondta Žiga, majd hozzátette: az üggyel már a büntetőjogi hatóságok is foglalkoznak.

A megszólított ügyvédi irodák aktuális álláspontja alapján az MH Manažment három irodával is felmondja a szerződést a jogi képviseletet illetően.

noviny.sk/para