Botrány a bősi erőmű körül - mégsem kap milliós összeget az ügyvédi iroda?

A gazdasági tárcához tartozó MH Manažment állítása szerint az ügyvéd jutalma biztosan csökkentve lesz, azt azonban nem konkretizálták, hogy mennyit fog kapni.

Botrány a bősi erőmű körül - mégsem kap milliós összeget az ügyvédi iroda?
Fotó: TASR

Az MH Manažment pénteken adott ki tájékoztatást a napokban megjelent hírrel kapcsolatban, miszerint az olasz Enel energetikai társaság júliusban elvesztette a Szlovákia ellen indított pert, így a bősi vízerőmű végérvényesen állami kézben maradt. A hírek szerint az állam 64 millió eurót fizet ezért Radomír Bžán ügyévidi irodájának.

„Semmilyen milliós nagyságrendű összeget nem fizetnek ki az ügyvédi irodának” – jelentette ki az MH Manažment igazgatója, Branislav Bačík.

Állítása szerint az ügyvédi irodával még csak most fognak tárgyalni a jutalomról. Az MH Manažment ugyanis a bécsi döntőbíróság intézkedésének további eredményére vár.

Mint ismert, az Enel 2015-ben feljelentette Szlovákiát a bécsi döntőbíróságon, amiért az akkori Fico-kormány egyoldalúan felmondta a bősi vízerőmű üzemeltetésének bérleti szerződését. Az Enel közel 588 millió eurót követelt az államtól.

Első körben Szlovákia nyertesen jött ki a perből, a második körben pedig a bíróság az összeg nagyságáról dönt, amit az Enelnek kell kifizetnie Bžán ügyvédi irodájának a Szlovákiát való képviselésért.

Bačík nem árulta el, hogy mennyit lennének hajlandóak kifizetni az ügyvédnek. A per során eddig megközelítőleg 4 millió euróval gazdagodott. Amennyiben a további lépések a szerződés alapján történnének, akkor ez az összeg akár 64 millió euróra is rúghatna.

A per eredetileg nem 588 millió euróról, hanem 700 millióról szólt, ám, mivel az ügy két évig húzódott, ez idő alatt az összeg mellé a késésekért büntetéseket számoltak fel.

aktuality.sk/para