Botrány egy szlovákiai kórházban: az ápoló a kezénél fogva a földön húzott egy síró pácienst (VIDEÓ)

2023. június 6. - 08:56 | Régió

Nagy felháborodást váltott ki egy, az interneten megjelent videó, amelyben az látható, ahogy a kassai kórház egy ápolója a karjánál fogva vonszol ki az épületből egy pácienst, aki a földön ül és sír. Az intézmény elrendelte a személyzet átképzését – írja a noviny.sk.

Botrány egy szlovákiai kórházban: az ápoló a kezénél fogva a földön húzott egy síró pácienst (VIDEÓ)
Forrás: TV JOJ

A felvételen látható, ahogy egy férfi a földön ül, sír és reszket, a mankói pedig mellette hevernek. Ezután odalépett hozzá egy ápoló, aki azt mondta a földön ülő férfinek, hogy segít neki kimenni. Ami viszont ezután következett, az mindenkit váratlanul ért: a kórház alkalmazottja elmarkolta a páciens kezét, és elkezdte őt kifelé vonszolni az épületből. A férfi magatehetetlenül tűrte az egészet, és közben egy műanyag táskát is tartott a kezében. Nem sokkal később megjelent egy másik alkalmazott is, aki a többi pácienstől kérdezte, hogy mi történt.

Monika Krišková, a kórház szóvivőjének tájékoztatása szerint az intézmény elítéli az ápoló tettét, és elnézést kér mindenkitől, aki szemtanúja volt az incidensnek. Az egészségügyi tárca ugyancsak elfogadhatatlannak tartja az egészségügyi dolgozó helytelen és meggondolatlan magatartását egy pácienssel szemben, aki azért ment az intézménybe, hogy segítséget kérjen. A minisztérium hozzáteszi, a sürgősségi osztályokon az alkalmazottak gyakran találkoznak nem együttműködő, aszociális, sőt ittas páciensekkel, az egészségügyi alkalmazottak kötelessége viszont, hogy minden helyzetet szakszerűen kezeljenek.

Az esetet követően a kórház mindkét sürgősségi osztályán elrendelte a személyzet átképzését az etikai kódexből. A felvételen szereplő alkalmazottat felelősségre vonják.

Az esetről készült felvétel a TV JOJ riportjában tekinthető meg.

(noviny.sk)