Botrány egy szlovákiai kórházban: megtagadta a szájmaszkviselést és a koronavírustesztet egy terhes nő

2020. október 27. - 11:53 | Régió

Egy terhes nő megtagadta a szájmaszkviselést, valamint a koronavírustesztet a kassai Louis Pasteur Kórházban. A szülés komplikációk nélkül lezajlott, de a kórház jogi lépéseket tervez.

Botrány egy szlovákiai kórházban: megtagadta a szájmaszkviselést és a koronavírustesztet egy terhes nő
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Monika Krišková, a kórház szóvivőjének tájékoztatása szerint a terhes nőt pénteken este fogadták a szülészeten, de megtagadta a többi páciens, valamint az egészségügyi dolgozók védelmére hozott intézkedések betartását. Az orvosok és ápolók ezért kénytelenek voltak speciális védőöltözékben foglalkozni a nővel.

A szóvivő szerint a páciens megtagadta a koronavírusteszt elvégzését, valamint órákon keresztül nem beszélt az orvosokkal, csupán mobiltelefonon keresztül, az ügyvédje által kommunikált. A szóvivő szerint a jogi képviselő biztatta a nőt, hogy tartson ki, és ne viseljen szájmaszkot.

A kórház szerint rendkívül kellemetlen, stresszes és kimerítő volt a helyzet nem csupán a páciens és gyermeke, hanem az egészségügyi dolgozó számára is.

Az esti órákban sikerült felvilágosítani a pácienst, hogy hogyan is fog zajlani a szülés, valamint hogy a személyzet védőfelszerelésben fogja őt kezelni. A nő végül vasárnap egészséges gyermeknek adott életet.

A kórház szerint a nő ügyvédje az egész ügyben rendkívül szokatlan módon járt el, amivel a páciens ellátását, valamint a dolgozók munkáját is megnehezítette. A közösségi hálón megjelentek olyan információk, miszerint az orvosok állítólag azt mondták a nőnek, hogy elveszik a gyerekét, ha megtagadja az antigén teszt elvégzését. A kórház ezt tagadja, csupán felvilágosították a nőt, hogy őt és gyermekét is elkülönítik a többiektől, elutasító hozzáállása ellenére pedig a járványügyi intézkedéseket betartva megkapott minden egészségügyi ellátást.

Krišková szerint az édesanya és gyermeke továbbra is megkapnak minden szükséges ellátást. A nő beleegyezett, hogy gyermekén elvégezzék a standard vizsgálatokat, azt viszont megtiltotta – az orvosok figyelmeztetése ellenére –, hogy elvégezzék rajta a koronavírustesztet.


TASR/para