Botrány: éveken keresztül műszaki olajjal etették az állatokat, a húsból Szlovákiába is juthatott

2022. október 3. - 15:59 | Belföld

Hatalmas botrányról számolt be a lengyel sajtó, amely szerint legalább két éven keresztül műszaki olajt és kenőanyagot tartalmazó takarmánnyal etették az állatokat a tenyésztők Lengyelországban – számolt be róla az onet.pl.

Botrány: éveken keresztül műszaki olajjal etették az állatokat, a húsból Szlovákiába is juthatott
Fotó: TASR

A beszámoló szerint már több mint 60 üzletben fedeztek fel „szennyezett” húst, a piac nyitottságából kiindulva pedig előfordulhatott, hogy a szlovákiai boltok polcaira is jutott belőle. Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter ezért felszólította az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet, hogy fokozza az ellenőrzéseket a lengyel határon.

„Ez elfogadhatatlan. Szlovákiában semmi hasonló nem történhetne meg” – jelentette ki Vlčan.

Nehéz megállapítani, hogy a szóban forgó műszaki olaj és kenőanyag mennyire ártalmas. Az élelmiszertermékektől abban különböznek, hogy nem mindig szánják őket fogyasztásra, és nem esnek át megfelelő állat-egészségügyi ellenőrzésen.

A műszaki olajt tartályokban szállították be Lengyelországba Ukrajnából, Oroszországból és Malajziából. Azok, amiket az élelmiszeriparba szánnak, a határon ellenőrzésen esnek át, az elkövetők pedig ezzel számoltak is. A beszállító cég a határon azt állította, hogy műszaki olajról van szó, viszont az adatok meghamisítása után élelmiszertermékként árulta. Az elkövető az ár miatt folyamodott csaláshoz, ugyanis a műszaki olaj sokkal olcsóbb.

Csakhogy az anyagból a piac legnagyobb húzónevei is vásároltak, így az állatok húsa nagy mennyiségben jutott a lengyel boltokba. Vélhetően szlovákiai vásárlókhoz is jutott belőle, ugyanis az északon élők előszeretettel járnak át vásárolni északi szomszédunkhoz. Egyelőre az sem kizárt, hogy a húsból Lengyelországon kívülre is szállítottak.


-para-