BOTRÁNY: A kórház személyzetének hibájából vesztette életét egy hároméves fiú

A nyitrai kórháznak 8500 euró bírságot kell fizetnie, amiért nem megfelelő kezelésben részesített egy hároméves kisfiút, aki életét vesztette.

BOTRÁNY: A kórház személyzetének hibájából vesztette életét egy hároméves fiú
Fotó: TASR

A büntetésről az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) döntött. "A hivatal hiányosságokat fedezett fel az egészségügyi szolgáltatás nyújtásában, nem végezték el időben az egészségügyi vizsgálatokat a hatékony kezelés biztosítása érdekében, hogy a kiskorú páciens állapota javuljon. A hivatal érvényesnek ítélte meg a feljelentést, a kórházat így 8500 eurós bírság befizetésére kötelezte" - tájékoztatott Andrea Pivarčiová, az ÚDZS szóvivője.

A hivatal emellett hiányosságokat fedezett fel az egészségügyi dokumentáció vezetésében is, amelyet az egészségügyi minisztérium és a nyitrai önkormányzat is áttanulmányozott.

A hároméves Sebastiánt idén januárban cukorbetegség gyanújával szállították kórházba. Miután a fiú állapota rosszabbra fordult, újra kellett éleszteni, majd átszállították a pozsonyi kórházba. A fiú életét azonban már nem tudták megmenteni.

A szülők elejétől fogva a nyitrai kórházat gyanúsítják fiuk halálával. Sebastián anyja, Dominika meg van róla győződve, hogy mikor fiának leállt a légzése, a megfigyelő-berendezés nem jelzett, mivel azt az egyik nővér kikapcsolta.

"A nyitrai kórház természetesen elfogadja az ÚDZS döntését, a büntetést pedig befizeti" - tájékoztatott Tatiana Timková, a kórház szóvivője, majd hozzátette: az esettel kapcsolatos belső vizsgálat továbbra is folyamatban van, eredménye így egyelőre ismeretlen. "A kórház egyelőre semmilyen intézkedést nem eszközölt a személyzet ellen. Erre csak a vizsgálat lezárását követően kerül sor" - tette hozzá a szóvivő. 

webnoviny.sk/para