BOTRÁNY: Nem tudnak megegyezni a kórházak, hogy hol műtsék meg a 15 éves fiút, aki agydaganattal küzd

A botrány miatt Andrea Kalavská egészségügyi miniszter leváltotta a tárca fő idegsebészeti szakértőjét.

BOTRÁNY: Nem tudnak megegyezni a kórházak, hogy hol műtsék meg a 15 éves fiút, aki agydaganattal küzd
Fotó: TASR - illusztráció

A pozsonyi Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének (NÚDCH) idegsebészettel foglalkozó központja, valamint a Comenius Egyetem Orvosi Kara (LF UK) és a Pozsonyi Egyetemi Kórház (ÚNB) idegsebészeti klinikája már hetek óta nem képesek megegyezni azzal kapcsolatban, hogy ki és hol műtsön meg egy 15 éves pácienst, aki agydaganattal küzd.

A fiatalt jelenleg a Nemzeti Gyermekgyógyászati Intézetben kezelik. Az első műtéte júliusban volt, azóta azonban további beavatkozásra van szüksége.

A NÚDCH vezérigazgatója, Ladislav Kužela kitart amellett, hogy az intézet alkalmazottai helyesen jártak el a nyári műtét során.

A szülők kétségbeesettek, a sajtóhoz és egyenesen az egészségügyi miniszterhez fordultak. Andrea Kalavská egészségügyi miniszter nem akart döntést hozni a kórházak közt kialakult vitában.

Az egészségügyi tárca vezetője hétfőn bejelentette, hogy leváltja a minisztérium idegsebészeti szakértőjét, Juraj Šteňot.

Az eredeti tervek szerint a fiút Šteňo műtötte volna, ebben az esetben azonban a pácienst át kellene szállítani egy másik épületbe, ami Kužela szerint nagyon rizikós lenne. Az édesanya kijelentette, az átszállítással járó kockázat ellenére is szeretné, ha fiát megműtenék.

A Gyermekbetegségek Nemzeti Intézete két megoldást javasolt: vagy megműti a pácienst Juraj Šteňo az intézetben, ahol a rendelkezésére állnak majd a szükséges speciális eszközök, vagy a felnőttek számára működő klinikán operálják meg. Az intézetnek azonban az a feltétele, hogy ugyanabban a kórházban biztosítsák az utókezelést is.

A kialakult helyzetre reagáltak az idegsebészek is, akik egy levelet is küldtek az egészségügyi miniszternek. A levélben egyebek mellett megemlítik, hogy idén tavasztól, amikor megalakult a  Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének idegsebészettel foglalkozó központja, monopolhelyzet alakult ki és megtagadják az ellátást, ha a szülők más, az intézeten kívüli szakemberre bíznák a gyermeküket.

„A megoldás az, amit már 25 éve csinálunk. Elfogadtuk a fiút és mindenről gondoskodtunk“ – nyilatkozta Šteňo, azzal, hogy a műtétet követően átszállítanák a pácienst a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetébe.

A TASR hírügynökség kérdésére, miszerint hajlandó lenne-e pácienst megműteni a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetében a szükséges műszerekkel felszerelve, Šteňo igennel felelt, elmondása szerint azonban ezt a lehetőséget hivatalosan még nem ajánlották fel neki.


(SME/TASR/para)