Botrány a Tiposnál, pénzmosásra használhatták az online rendszer hibáit

2019. április 16. - 12:24 | Belföld

Több tucat felhasználó használta ki a Tipos online szerencsejáték-rendszerének biztonsági réseit, és játék nélkül "folyatták" keresztül a rendszeren pénzeszközeiket.

Botrány a Tiposnál, pénzmosásra használhatták az online rendszer hibáit
Fotó: TASR-illusztráció

A csalás, amelyre az Aktuality.sk újságírói hívták fel a figyelmet, egyszerű séma alapján zajlott:

A felhasználók az érintett profilokra pénzt töltöttek fel, majd azokat fogadás vagy játék nélkül átküldték az általuk megadott bankszámlaszámokra.

Hogy mi hasznuk volt mindebből?

Az, hogy az online rendszerből küldött nyeremény után nem kell adót fizetni, és mivel a rendszer lehetővé tette, hogy a felhasználók játék nélkül végezzenek el átutalásokat, ezzel a módszerrel tulajdonképpen pénzmosást is el lehet követni.

Vegyünk egy konkrét példát: az egész országban vásárolhatók "Paysafe cards" elnevezésű Tipos-kuponok, melyeket a kijelölt helyeken készpénzzel, személyi okmány felmutatása nélkül lehet vásárolni. A kuponok tartalmaznak egy 16-jegyű kódot, amelyet megadva az online rendszerben pénzzel lehet feltölteni az egyes profilokat. Ha valaki ilyet vásáról, aztán a profiljára feltöltött pénzt egyenesen átutalja a saját bankszámlájára, az teljesen legalis bevételnek tűnik - hiszen a bank is azt gondolja róla, hogy nyeremény -, pedig a pénz akár bűncselekményből is származhat.

Az online felület hivatalos felhasználási feltételei egyértelműen tiltják, hogy valaki játék nélkül végezzen átutalást, azonban maga a rendszer az átutalást lehetővé tette, és ezt az évek óta fennálló biztonsági rést használták ki a gyanús felhasználók.

A Tipos még tavaly 142 felhasználói profilt tiltott ki a rendszerből, majd feljelentést tett a rendőrségen, azonban 2019 februárjában a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság elutasította azt. A cég panaszt tett a hatóság döntése ellen, ami még nem lett elbírálva.

A Tipos beismerte: legalább 260 ezer eurós kár érte, azonban az Aktuality.sk információi szerint az is elképzelhető, hogy 20 millió euró körül lehet a végösszeg, amit a kitiltott felhasználói profilok "átfolyattak" a Tiposon.

(para/Aktuality/TASR)