Bővül az állami tévé magyar adása, jön egy új műsor is

2019. október 7. - 15:50 | Belföld

Szlovákiai magyar események, szlovákiai magyar egyéniségek – úgy, ahogyan azt Laboda Róbert szlemmer, költő és tanár látja. Mindez az RTVS új magyar félórás műsorában, amely a #LABODA címet viseli.

Bővül az állami tévé magyar adása, jön egy új műsor is
Facebook (Laboda Róbert)

A 26 perces, nyolc héten át heti rendszerességgel megjelenő műsort a Kirkenes Kft. készítette az RTVS magyar adásának megbízásából, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával. Az első részt október 9-én, szerdán, 15,00 órakor mutatja be a Szlovák Televízió kettes csatornája az ugyancsak heti rendszerességű Itthon vagyunk magyar magazin előtt. Az első részben Laboda Róbert a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozón járt, eközben pedig Culka Ottó színművészt faggatja nyelvről, szakmáról, színházról és szakmai alázatról.

„Aszerint, amit az első részekből láthattam, kissé dinamikusabb, a komoly közlést szlemmeri könnyedséggel ötvöző, mindenképp a nézők figyelmére joggal igényt tartó műsor kerül a képernyőkre.

Nem mellékes, hogy a magyar adások időtartama így a heti két felórás műsorunk és a napi hírblokk mellett újabb, közel fél órával bővül,“

- nyilatkozta a szlovák közműsorszolgáltató nemzetiségi adóigazgatója, Lovász Attila. Jelezte, amennyiben a műsor beválik, annak készítőivel a jövő évre is meghosszabítják az együttműködést.

Rigó Konrád kulturális államtitkár szerint is jelentős lépés a szlovák televízió magyar adásának bővítése. „Ahogyan azt a kormány által jóváhagyott stratégiai anyagban megalapoztuk, a nemzetiségi kultúrákért, és azoknak fejlődéséhez szükséges feltételekért konkrét lépéseket kell tennünk. A szlovák televízió magyar adásának bővítése pont egy ilyen lépés.

A magyar adás egy vadonatúj formátummal, egy új lelkületű műsorral bővül. Fontos, hogy ne csak a mennyiségre, de főként a minőségre összpontosítsunk! Jelentős lépés ez a szlovákiai magyar tévézés történetében.

Itt nemcsak a műsoridő bővüléséről van szó, hanem egy minden tekintetben versenyképes műsorról” – nyilatkozta.

(p)