Bővült a kisebbségi települések listája Szlovákiában, az új küszöb 20 helyett 15 százalék

2023. január 25. - 15:46 | Belföld

A kormány szerdán elfogadta az új kisebbségi helységnévlistát.

Bővült a kisebbségi települések listája Szlovákiában, az új küszöb 20 helyett 15 százalék
Fotó:narodnostnemensiny.vlada.gov.sk

Ez alapján a kisebbségi települések száma 763-ra nő, emellett pedig változik a kisebbségi település meghatározása is. Az eddigi 20 százalék helyett ugyanis 15 százalék lesz a kisebbségi lakosság minimális aránya.

A lista az új meghatározás által 125 településsel bővült: 88 ruszin, 63 roma, 5 magyar és 1 német.

Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos az ülés után rámutatott, hogy a listán csaknem 160 frissítés történt. „A ruszin nemzeti kisebbség nyelvi jogai jelentősen megerősödtek, 88 úgynevezett ruszin település került fel a listára, 63 településen a roma kisebbség, ötben a magyar és egy településen a német nemzetiségi kisebbség nyelvi jogai erősödtek. Elsősorban kelet- és közép-szlovákiai településekről van szó."

Az érintett településeken használható a kisebbségi nyelv a hivatalos kommunikációban, a helységnévtáblán fel kell tüntetni a kisebbségi nyelvű elnevezést, emelett pedig további jogok illetik a lakosokat a kisebbségi nyelvtörvény alapján.

A Szövetség szerint ez bizonyítja, hogy volt értelme a Heger-Forró találkozónak

Eduard Heger megbízott kormányfő január 12-én tett ígéretet Forró Krisztiánnak, a Szövetség országos elnökének arra, hogy a kormány rövid időn belül elfogadja az ún. kisebbségi településlistát, ez pedig ma megtörtént – közölte a Szövetség sajtóosztálya.

"A kormányrendelet március 1-én hatályba lép, az pedig már a mi dolgunk, hogy a jegyzéken szereplő 763 település önkormányzata és polgárai is éljenek nyelvi jogaikkal" - jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke.


(TASR/para)