Braille nem csak könyvből tanul - íme, a 11. Zöld Oázis program legjobb projektje

A Slovnaft az Ekopolis Alapítvánnyal együttműködve 56 ezer eurót osztott szét a Zöld Oázis támogatóprogram keretén belül olyan kiválasztott projektek között, amelyek a természetvédelemre és a közterületek ápolására irányulnak. Kiderült, a tizenegyedszer meghirdetett program melyik projektje bizonyult a legérdekesebbnek.

Braille nem csak könyvből tanul - íme, a 11. Zöld Oázis program legjobb projektje
Fotók: Paraméter

A Zöld Oázis program már több mint tíz éve támogatja a közterületek, illetve az ökológiailag értékes területek kialakítását, felújítását vagy szebbé tételét. A programban kínált összeget nonprofit szervezetek, iskolák, szabadidőközpontok, városok, illetve községek pályázhatják meg.

"Egyértelmű, hogy bennünket is egyre jobban érintenek a klímaváltozás olyan következményei, amelyeket ezidáig nem éltünk át. Extrém hőségek, özönvizek, kiszáradás és így tovább. Ezeknek a változásoknak a következményei nem csak a városokban jelennek meg. A Zöld Oázis támogatóprogram az aktuális kihívásokra próbál reagálni a környezet területén. Az idei évben elsősorban az adaptációs intézkedésekre és a klímaváltozásra fogunk összpontosítani" - jelentette ki Milan Hronec, az Ekopolis Alapítvány programmenedzsere.

A 12. alkalommal meghirdetett programra 2017. december 11-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

A 11. Zöld Oázis támogatóprogram keretén belül 23 projekt között osztottak szét 56 ezer eurót. Elsősorban azokat a projekteket támogatták, amelyek a közterületek kialakítására, felújítására összpontosultak - főként a városokban és lakótelepeken, ahol a gyerekek fejleszthetik sportaktivitásukat, valamint motiváló környezetben játszhatnak.

A szakértői bizottság értékelése szerint a Braille nem csak könyvből tanul című projekt volt a legérdekesebb a 11. Zöld Oázis program összes pályázója közül.

A tervezetet a gyengén látók és vakok pozsonyi bentlakásos iskolája dolgozta ki. A projekt során a látáskárosult gyerekek szükségletei szerint alakították át az iskola kertjét, növényágyásokat, gyógynövényspirálokat készítettek, valamint a vakok számára is olvasható szöveges táblákat helyeztek el.

"Tizenegy év alatt rengeteg önkéntest és közösséget sikerült mozgósítanunk egész Szlovákiában, akik sikeresen megvalósították érdekes terveiket. Az ő igyekezetük és eredményük inspiráló lehet a pályázók számára" - nyilatkozta Anton Molnár, a Slovnaft marketingigazgatója.

-para-