Branislav Gröhling szerint 2022-ben már online érettségi lesz

2020. szeptember 19. - 17:15 | Belföld

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter  szerint 2022-ben már online érettségi vizsgák lesznek. Minderről bővebben az RTVS Szombati párbeszédek című műsorában beszélt.

Branislav Gröhling szerint 2022-ben már online érettségi lesz
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Megjegyezte, hogy a jövőben az oktatásügyi minisztérium nagyobb figyelmet fordít az iskolák digitalizációjára és informatizálására.

A miniszter a koronavírussal kapcsolatban mejegyezte, hogy a tanárok és diákok egy dinamikus évnek néznek elébe. Megemlítette azt is, hogy fel kell készülni arra, hogy a tanulók egy ideig megint nem járhatnak majd iskolába, s otthonról kell majd tanulniuk. Gröhling azt is közölte, hogy szeptember 18-án 13 iskola nem nyitotta ki a kapuit a koronavírus miatt.

"Jelenleg a diákok 1 százalékát érinti a távoktatás, amit jó aránynak tartok"

-jelentette ki Gröhling, aki azt is megjegyezte, hogy nem szándékoznak bezárni az összes iskolát, mindez csak lokálisan történhet meg.

Ľubomír Petrák, a parlament oktatásügyi bizottságának smeres alelnöke szerint a legrosszabb időszak tavasszal köszöntött az iskolákra, amikor be kellett szüntetni a normális oktatást. Reméli, hogy ez nem történik meg.

"Más rendszer, mint a szemafor ebben a pillanatban nem létezik. Ezt a fajtaa rendszert racionálisnak tartom"

- mondta Petrák.

Gröhling nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy oktüberben kell-e szájmaszkot viselniük a diákoknak. Annyit mondott erről, hogy minderről a járványügyi bizottság dönt majd szeptember végén.

"Ha nem is lesz majd kötelező, de tanácsolni fogjuk a viselését októberben és novemberben az influenza miatt"

- válaszolt az oktatásügyi miniszter a riporter ezzel kapcsolatos kérdésére, s azt is elárulta, hogy még nem tapasztalt elégedetlenséget az iskolában a szájmaszk viselésével kapcsolatban.

Ľubomír Petrák a beszélgetés közben rámutatott arra, hogy a szegényebb családokból származó gyermekek mindegyike nem tudott részt venni az online oktatásban. Gröhling erre annyit mondott, hogy ezek a diákok megkaptak papíron minden tananyagot, sőt a minisztérium bizonyos pénzösszeget biztosít majd a számukra. A miniszter tudomása szerint a szegényebb családok technikai felszereltsége nem változott az elmúlt hónapokban.

TASR/para