Bravúros helytállással bizonyították szakmai tudásukat

2019. április 23. - 14:58 | Régió

A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola vendéglátóipari tanulmányi szakán tanuló végzős diákok ismét bravúros helytállással bizonyították színvonalas szakmai tudásukat. Szakoktatóiknak, tanáraiknak, valamint az igazgatóságnak és szüleiknek nem volt ez meglepetés, ugyanis évről évre nívósabbnál nívósabb évfolyammunkákkal zárták a tanévet.

Bravúros helytállással bizonyították szakmai tudásukat
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! - Fotók: Vidékfejlesztési Szakközépiskola

Ezúttal a szakmai érettségi gyakorlati részeként egy „a magyar kultúra és hagyományok szellemében“ megrendezett díszebéd igényes kivitelezése volt a feladat.

A vendégeket négy nyelven (magyar, szlovák, angol, német) köszöntötték, illetve a menüsort is így adták közre, azt bizonyítva, hogy nemcsak szakmájukat sajátították el elismerésre méltóan, de nyelvtudásuk is kiváló.

A bankettet gondos előmunkálatok előzték meg. A szakács- és pincércsoportra osztódott végzősök fantasztikus látványtervvel és ötfogásos menüvel készültek. Az iskola rendezvénytermébe lépve mind az érettségi bizottságot, mind a meghívott vendégeket ámulatba ejtette a piros-fehér-zöld színben pompázó szépen megkomponált, magával ragadó asztalkép.

A tradicionális magyar ételek remek alapanyagok felhasználásával, innovatív konyhatechnológiai eljárásokat követve készültek el. Újragondolt klasszikus magyar ételek kerültek az asztalra, amelyek egyszerre voltak izgalmasan újszerűek és megnyugtatóan nosztalgikusak. A Pékné módra elkészített, házi cipóban tálalt csülök, az Újházy tyúkhúsleves, a betyárburgonyával és káposztasalátával kínált debreceni sertéskaraj, a túrórudakkal és házi áfonyalekvárral szervírozott szuvidált egri kacsamellérmék és a Rákóczi túrós magyar népviseletbe öltözött pincérek által, tükörszerviz keretén belül kerültek a vendégek asztalára.

A karakteres ízvilágú kreatív fogások pedig nemcsak a szemet gyönyörködtették, de illatuk, aromájuk, zamatuk megcsiklandozta a vendégsereg orrát és ízlelőbimbóit, miközben a füleknek is garantált volt a kiváló zenei élmény, hiszen hegedűszó mellett vacsorázhattak a meghívottak.

Az egyes ételek felszolgálása közti szünetekben további zenés kultúrműsorban és borbemutatóban volt része a vacsorázóknak. Molnár Szabolcs, a felvidéki csopaki borász nemcsak az ételekhez ajánlott megfelelő „az isteni nedűt“, hanem néhány érdekes, témába vágó történettel is szolgált.

A desszert felszolgálása után további, a pincérmunkakörhöz tartozó készségekről tettek tanúbizonyságot a diákok. Elsőként eredeti recept alapján készült Gundel-palacsintát flambíroztak. A feladat sikeres megoldásához hozzájárult az is, hogy a híres gasztrohungarikum elkészítésének módját már a budapesti szakmai gyakorlat idején, a Gundel étteremben begyakorolhatták.

Ezt követően pazar szín- és ízvilágú koktélokat kevertek, majd különleges kávékat készítettek és szolgáltak fel.

A szakmai érettségi vizsga gyakorlati részéről az értékelő bizottság elismerően nyilatkozott, nagyra értékelte a diákok szakmai alázatát, kreativitását, vendégcentrikus hozzáállását.

Az előkelő gasztronómiai rendezvény a pincérek és szakácsok bemutatásával zárult.

Vidékfejlesztési Szakközépiskola - Dunaszerdahely