BREAKING: Roháč beismerte, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet

2018. augusztus 14. - 18:25 | Külföld

Jozef Roháč kedden a magyar rendőrségen tett részletes vallomásában elismerte, hogy ő gyilkolta meg 1996-ban Prisztás Józsefet, nem pedig az a Hatvani István, akit emiatt 2016-ban jogerősen elítélt a bíróság - tudta meg az Index. 

BREAKING: Roháč beismerte, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet
Fotó: tasr

Prisztás József a rendszerváltás utáni évek éjszakai életének egyik meghatározó alakja volt. Számos ingatlan fölött rendelkezett, emellett pénzkölcsönzéssel is foglalkozott. A közvélemény a z 1996-os bérgyilkosság dátumához köti a kilencvenes évek alvilági leszámolásainak kezdetét.

Azt követően, hogy Jozef Roháč már több kihallgatásán utalt arra, hogy a Prisztás ügyben vallomást akar tenni, Roháčot végül ma hallgatta ki a Nemzeti Nyomozóiroda a Prisztás ügyben elrendelt perújítási eljárásban - értesült az Index. A hírportál a férfi ügyvédjétől, dr. Fülöp Tamástól úgy értesült, hogy Jozef Roháč a mai maratoni kihallgatásán beismerte:

1996 novemberében ő ölte meg Prisztás Józsefet, így az ezért elítélt Hatvani István ártatlanul ül a börtönben.

Elmondta, hogy tudomása szerint a megbízás az orosz-ukrán maffiától érkezett, de ezt csak attól a Jozef Hamalától tudja, aki a megbízást hozzá közvetítette. Az említett Jozef Hamala már nem él.

A lévai születésű, magyarul jól beszélő Roháč a közel 8 órás kihallgatáson részletes vallomást tett, a nyomozók kérdéseire pontosan elmondta a gyilkosság részleteit - nyilatkozta dr. Fülöp.

Roháč hozzátette, hogy ezekben az ügyekben a bíróságok teljesen sötétben tapogatóznak, minden ügyben csak részigazságokat állapítanak meg igazságként. Roháč szerint ugyanez történt a Fenyő gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás ügyében, ott sem sikerült az ítéletben az igazságot megtalálni. Ebbe már beletörődött - mondta az ügyvéd szerint Roháč -, de azt nem akarja, hogy bárki ártatlanul üljön évtizedes börtönbüntetést olyan bűncselekmény miatt, amit valójában ő követett el.

Roháč neve Szlovákiában sem ismeretlen, az még a Vladimír Mečiar korszakát fémjelező Remiáš-gyilkossággal kapcsolatban is felmerült. Ekkor az alvilág ismert végrehajtójaként őt is meggyanúsították a bűncselekménnyel.

Mint ismeretes, Róbert Remiáš autója 1996. április 29-én robbant fel egy pozsonyi kereszteződésében. A rendőr annak az Oskar Fegyveresnek volt az összekötője, aki a a szlovák titkosszolgálat korábbi tagjaként azt vallotta a rendőrségen, hogy a köztársasági elnök fia, ifjabb Michal Kováč külföldre hurcolása mögött a SIS állhat.

De Roháč neve előkerült Miroslav Sýkora bandavezér ügyeivel kapcsolatban is. Ennek a bűnszervezetnek a tagjait – beleértve Roháčot is - azzal vádolták, hogy 1998 és 1999 között hat brutális gyilkosságot követtek el. Az áldozataik tulajdonképpen mind alvilági vagy vállalkozói körökből kerültek ki, így lényegében leszámolásról volt szó.

A magyarul jól beszélő hatszoros bérgyilkossággal vádolt szlovák elítélt korábban 10 évig bujkált a hatóságok elől, majd egy rutinellenőrzés során 2008-ban fogták el Prágában.

Index.hu/para