Brexit - Boris Johnson: Az új javaslat kompromisszum, és nem tartalmaz mindent, amit akartak

2019. október 3. - 14:11 | Külföld

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az ír szigeten az egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozásáról szóló londoni javaslatok kompromisszumok, és nem tartalmaznak mindent, amit a kormánya el szeretett volna érni.

Brexit - Boris Johnson: Az új javaslat kompromisszum, és nem tartalmaz mindent, amit akartak
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Jonhson a brit parlament alsóházában szólalt fel csütörtökön, a Brüsszelnek előző napon továbbított javaslatról beszélt, amely az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását irányozza elő.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló döntés még odébb van, de a tartalékmegoldást - backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval - el kell vetni. Hozzátette, hogy az Európai Unió építő szellemben reagált a szerdán előterjesztett javaslataira. Elismerően beszélt London "európai barátairól", mert elfogadták, hogy foglalkozni kell vele.

A brit miniszterelnök ismét leszögezte, hogy amennyiben nem lehet tető alá hozni a megállapodást, az Egyesült Királyság október 31-én nélküle lép ki az EU-ból.

(MTI)

Címkék: Brexit, Boris Johnson