Brexit - Johnson: A brit kormány nem javasol vámellenőrzéseket az ír szigeten

2019. október 1. - 11:08 | Külföld

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a brit kormány hamarosan "jó javaslatokat" tesz le az Európai Unió asztalára a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről, de e javaslatokban nem szerepel, hogy az ír-északír határ bármelyik oldalán vámellenőrző posztokat állítanának fel.

Brexit - Johnson: A brit kormány nem javasol vámellenőrzéseket az ír szigeten
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A brit és az ír médiában kedden megjelent értesülések szerint London azt javasolná az EU-nak, hogy az ír-északír határon hosszú ideje nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülése végett az ír sziget egésze egységes gazdasági térséggé alakulna, amelyen belül az élelmiszerek és egyéb agrártermékek forgalma akadálytalanul folytatódna. Az egyéb termékek formális vámellenőrzése a kiinduló vagy az érkezési pontokon történne.

A RTÉ ír közszolgálati televízió értesülése szerint ugyanakkor a határtól 8-16 kilométerre állítanának fel vámellenőrzési pontokat, így kerülve el az ellenőrzést közvetlenül a határon.

A BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva azonban Johnson kedden határozottan tagadta, hogy kormánya ilyen javaslatra készülne, kijelentve: ilyesmi "egyáltalán nem szerepel" a brit javaslatokban.

(MTI)

Címkék: Brexit, Boris Johnson