BREXIT: Legkésőbb szeptember elején kijelölik Cameron utódát

2016. június 27. - 17:51 | Külföld

Legkésőbb szeptember 2-áig kijelöli David Cameron miniszterelnök utódát a brit Konzervatív Párt - közölte hétfőn a toryk egy parlamenti tisztségviselője.

"Azt javasoljuk, hogy a jövő héten kezdődjön meg a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztását célzó folyamat ... és legkésőbb szeptember 2-áig, péntekig záruljon le" - mondta Graham Brady, a konzervatív párt illetékes bizottságának elnöke.

A bizottsági elnök elképzelhetőnek tartja, hogy a választási folyamat a határidő előtt lezajlik. A jelöléseket legkésőbb helyi idő szerint csütörtök délig (közép-európai idő szerint csütörtökön 13 óráig) kell benyújtani a bizottságnak jóváhagyásra.

Cameron, aki a bennmaradásért kampányolt, múlt pénteken jelentette be, hogy októberig távozik a miniszterelnöki tisztségből, miután előző nap a brit választók 51,9 százaléka arra szavazott, hogy a szigetország lépjen ki az Európai Unióból.

Brady a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett: Nagy-Britanniának a következő parlamenti választás előtt meg kell állapodnia az EU-val a kilépés feltételeiről.

Brady arra a kérdésre, hogy Cameron távozása miatt, az új miniszterelnök kijelölése után előre hozott választást kell-e tartani, úgy válaszolt: "Éppen most kaptunk egy nagyon világos irányjelzést Nagy-Britannia választóitól".

"Úgy gondolom, teljesen ésszerű azt várni, hogy a kormány nekilásson ennek a feladatnak, haladást érjen el benne, és megpróbálja tárgyalások útján a lehető legjobb eredményt elérni, mielőtt általános választás keretében a néphez fordulnánk, hogy megkérdezzük, elfogadják-e" - mondta a konzervatív képviselőkből álló testület elnöke.

MTI/para

Címkék: Brexit, David Cameron