Bringákat a magasba!

Tizenegyedik alkalommal valósult meg a Családi Könyvklub kezdeményezése nyomán a Dunaszerdahelyi Bringanap.

Bringákat a magasba!
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Szombaton délelőtt bringások tucatjai tekertek a Jesenský utcai játszótérre, ahonnan néhány mosoly és rövid beszélgetés után szervezetten nekivágtak a városnak.

Kicsik, közepesek és nagyok, gyerkőcök, lurkók, siheder suhancok, sudár leányzók, tapasztalt és hobbibringások városi , hegyi és gyerekbiciklivel vegyesen vágtak neki a betonrengetegnek.

A főszervező, Győry Attila a indulás előtt mindenki figyelmét felhívta arra, hogy óvatosan kerekezzenek a forgalomban.

A közlekedési csomópontoknál, körforgalmaknál mindig akadt egy bringás elöl, aki leállította a forgalmat, míg a csapat többi része áthalad, majd együtt kerekezett a többiekkel tovább.

A bringások a Jesenský, majd a Komenský utcát vették birtokba, onnét áttekertek a Zöldfa sorra, majd tovább a Barátság térre, az Újfalu lakótelepen át a Max bevásárlóközpontig, majd következett a Gyurcsó István, a Mezei, a Szabó Gyula, az Amadé László, az Október utca, a Pozsonyi út, majd ismét a Jesenský utca következett, végül a Szent István téren és a Štefánik utcán keresztül érkeztek meg a Vásártérre.

A közel 150 kerékpáros aztán itt együtt a magasba emelte géptelen járművét, ezzel is demonstrálva a bicajozás fontosságát.

A dunaszerdahelyi bringanap javarészt nyugodt körülmények közöttlezajlott, a Gyurcsó István utcánál azonban akadt egy türelmetlen furgonos fazon, akit nem különösebben érdekelt, hogy előnyt adjon a kerekeseknek.

Az akció ötletét, illetve annak szimbolikus lezárását a Critical Mass nevű világszintű megmozdulás ihlette. Az első ilyen kerékpáros megmozdulást 1992-ben tartották San Franciscóban, és a célja az volt, hogy megmutassák, mennyire barátságtalan körülmények között hazsnálhatóak az utak két keréken.

A Dunaszerdahelyi Bringanap résztvevői közül többen a Vásártérről ugyancsak csoportosan továbbindultak Pozsonyeperjes irányába az Eperfesztiválra.

(SzT)