A brit kormány bezárná a kapukat az olcsó közép-európai munkaerő előtt – pontrendszer dönti majd el, hogy mennyit érsz!

2020. február 22. - 16:43 | Külföld

Jelenleg Nagy-Britanniában számos olyan fémmegmunkáló vendégmunkás dolgozik, akiknek évi keresete meghaladhatja a 25 ezer fontot, ami majdnem 30 ezer euro.

A brit kormány bezárná a kapukat az olcsó közép-európai munkaerő előtt – pontrendszer dönti majd el, hogy mennyit érsz!

2021-től egy ilyen vendégmunkás nem kaphatna beutazási vízumot, következésképpen munkavállalói engedélyre sem lenne jogosult. A brit miniszterelnök, Boris Johnson kormánya ugyanis olyan bevándorlási törvényt szorgalmaz, amelyel kiszűrnék a munkavállalás céljából bevádorló közép-európaiakat.

A brit kormánypárt pontrendszert javasol, hogy csak olyan szakterületeken lehessen az angol nyelven kommunikálni képes vendégmunkásokat alkalmazni, amelyeken szakemberhiányban szenved a brit gazdaság.

A törvényjavaslat egyenes következménye annak, hogy Nagy-Britannia január elsejétől nem tagja az Európai Uniónak.

A jogszabályt 2021 januárjától élesítenék, vagyis 2020 ún. átmeneti időszaknak számít. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy tíz hónapig még az eddig érvényes munkavállalási szabályok vannak érvényben.

A vendégmunkásokat osztályozó pontrendszert részletesen szerdán kívánják előterjeszteni.

„Gazdaságunk nem függhet a továbbiakban az olcsó európai munkaerőtől, a munkaadóknak alkalmazkodniuk kell majd“ – áll a brit kormány vonatkozó javaslatában.

Via sme.sk