A brit koronavírus-mutáció összeolvadt egy másikkal, ami egy erősen mutálódott hibridet eredményez

2021. február 18. - 08:22 | Tech

Aggasztó hírekről számolt be 24.hu a New Scientistre hivatkozva: az itthon is felbukkanó, fertőzőbb brit koronavírus-variáns összeolvadt a kaliforniai variánssal egy erősen mutálódott hibridet létrehozva.

Az úgynevezett rekombinációs eseményt, vagyis azt, hogy a két variáns genomja egyesült, egy Kaliforniában levett mintában vették észre.

A B.1.1.7 brit és a B.1.429 kaliforniai variáns egybeolvadásából született új variáns felelős lehet a koronavírusos esetek számának megnövekedésében Los Angelesben, mivel olyan mutációt hordoz, ami a korábbiakra termelt antitestek egy részét ki tudja kerülni.

Ez lehet az első rekombináció, ami felbukkant a járvány alatt.

A rekombináció egyébként a koronavírusoknál elég gyakori jelenség, így a szakértőket nem lepte meg a felbukkanása. Legtöbbször az ilyen összeolvadás nem jár semmilyen előnnyel a vírus számára, ritka esetekben azonban előnyhöz juttathatja azt. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a SARS-CoV-2 is rekombináció útján jöhetett létre.

Egyelőre nem tiszta, hogy a rekombináció emberben jött-e létre, vagy tovább is adható, illetve az sem, hogy veszélyesebb variánsról beszélhetünk-e.


(via24.hu)