A brit külügyminiszter sürgeti Washingtont, hogy fogadja el az Ukrajnának szánt támogatási csomagot

2023. december 7. - 21:48 | Külföld

David Cameron brit külügyminiszter csütörtökön Washingtonban tett látogatásán sürgette az Egyesült Államokat, hogy fogadja el az Ukrajnának szánt katonai támogatási csomagot.

A brit külügyminiszter sürgeti Washingtont, hogy fogadja el az Ukrajnának szánt támogatási csomagot
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"Nem aggódom az ukrán nép ereje, egysége, egyetértése és bátorsága miatt. (...) Attól tartok, hogy mi nem tesszük meg, amit meg kell tennünk" - mondta Cameron egy biztonságpolitikai fórumon, az amerikai segélycsomag elfogadása körüli kongresszusi politikai huzavonára utalva. "Biztosítanunk kell, hogy megadjuk nekik a fegyvereket, a gazdasági, erkölcsi és diplomáciai támogatást, de legfőképpen a lényegi katonai támogatást"

- húzta alá.

Cameron kijelentette, hogy a gazdasági és katonai támogatást tekintve Európa mostanra kétszer annyit tesz Ukrajnáért, mint az Egyesült Államok.

"Nemzedékünk nagy próbatételének látom mindezt. (...) Elismerjük végre, hogy az európai biztonság egyben amerikai biztonság is, és ezért össze kell fognunk ebben az ügyben?"

- fogalmazott a brit külügyminiszter.

"Át kell adnunk ezt a pénzt az ukránoknak. Támogatnunk kell őket, és biztosra kell venni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök veszít, mert ha ez az összeg nem megy át a szavazáson, csak ketten fognak mosolyogni: egyikük Vlagyimir Putyin Oroszországban, a másik pedig Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben"

- mondta.

A brit diplomácia vezetője egyben úgy foglalt állást: erős érvek szólnak amellett, hogy a nyugati szankciós politika keretében zárolt orosz vagyont lefoglalják és Ukrajna újjáépítésére fordítsák. Mint mondta, a kérdést később megvitatja Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Ez "egyfajta előlege annak a háborús kártérítésnek, amelyet Oroszországnak egy nap meg kell fizetnie illegális inváziójáért"

- érvelt Cameron.

"Megvizsgáltam minden eddig felhozott érvet, és nem láttam semmi olyasmit, ami meggyőzött volna arról, hogy ez rossz ötlet"

- tette hozzá.

Kitért a beszéd Kínára is. Mint mondta, a távol-keleti ország sokat változott, amióta London és Peking kapcsolatainak aranykorát harangozta be még miniszterelnökként 2015-ben.

"Már egy másik Kínával van dolgunk, s ezért meg kell erősítenünk rendszereinket, és világos szemmel kell látnunk a dolgokat"

- hangsúlyozta.

(MTI)

(MTI)

Címkék: David Cameron, Ukrajna