A brit napilap szerint Szlovákiában teljesen legális a prostitúció

Az Independent című brit napilap szerint Szlovákia is azok közé az államok közé tartozik, ahol teljes mértékben legális a prostitúció. A valóság azonban mást mutat.

Az Independent napokban közzétett térképén piros színnel jelölték azokat az államokat, amelyekben tilos a prostitúció, sárgával azokat, amelyekben megengedett és nem szabályozott, kékkel pedig azokat az országokat jelölték, amelyekben legális és szabályozott.

Szlovákiát Csehországgal és Lengyelországgal együtt azok közé az államok közé sorolták, ahol legális és nem szabályozott a prostitúció.

Az Independent információi azonban félrevezetőek, a prostitúció hazánkban ugyanis úgynevezett „szürke zónába” tartozik.

Mi a valóság?

A prostitúcióval történő kereskedés idehaza törvényellenes és büntethető, de magát a prostitúciót a törvény nem engedélyezi, és nem is tiltja. Másrészt épp a prostituáltak azok, akik gyakran bűncselekmények áldozataivá válnak: erőszak, fogva tartás, zsarolás vagy épp külföldre hurcolás.

Országszerte szinte minden nagyobb városban találkozhatunk prostituáltakkal az utcákon, erotikus klubok és sztriptízbárok működnek. Ugyanígy, legálisan működnek az internetes erotikus szolgáltatások is.

„Alapjában véve a prostitúció jelenleg nem büntethető, sem a prostituált, sem a szolgáltatást igénylő szemszögéből. A törvény elvileg csak a prostitúcióval kapcsolatos vállalkozást bünteti” – magyarázta a Joj Televízió érdeklődésére JUDr. Milan Ragas a Witt&Kleim ügyvédi irodától, majd hozzátette, a prostitúcióval kapcsolatos szolgáltatások közül kivételt képeznek az erotikus masszázsszalonok és a hasonló vállalkozások, ezek működtetése ugyanis legális.

Az állam jelenleg nem adóztathatja meg a prostitúció által keletkezett bevételt, de az erotikus masszázsklubok és a hasonló, hivatalosan működő erotikus szolgáltatások után fizetendő az adó.


(noviny.sk)