A britek tétlensége miatt óriási befektetéssel hozták hírbe Szlovákiát, most mégis lemarad róla

2023. május 29. - 12:58 | Belföld

A Jaguar Land Rover nyitrai üzemében elektromos autók gyártását tervezték, ám Szlovákia végül lemaradt a több milliós befektetésről – írja a HN.

A britek tétlensége miatt óriási befektetéssel hozták hírbe Szlovákiát, most mégis lemarad róla
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

A Jaguar Land Rover 1,4 milliárd eurós befektetésével az eddigi legmodernebb üzemét hozta létre Nyitrán. A brit autógyártó visszafogottan kezdett, öt évvel ezelőtt a Discovery modell hagyta el elsőként a gyártócsarnokot, akkoriban pedig 2800 alkalmazottat foglalkoztatott. Az elkövetkező időszakban viszont nőtt a kereslet a Defender modell iránt, ami azt eredményezte, hogy a vállalat további kétezer embert alkalmazott, valamint elindította a harmadik, illetve hétvégi műszakot. Mára megközelítőleg hétezer alkalmazottal rendelkezik a nyitrai üzem.

Nemrégiben úgy tűnt, hogy a nyitrai üzem átveheti az elektromos autók gyártását is, amit jelenleg a vállalat Nagy-Britanniában lévő üzeme biztosít. A brit média szerint ugyanis a vállalat vezetősége ultimátumot adott a kormánynak, hogy ha képtelen lesz folytatni az akkumulátorgyár építésének engedélyezési eljárásait, úgy a gyártást a szigetországból áthelyezi Nyitrára. Ennek oka állítólag az volt, hogy elégedetlenek voltak az akkumulátorgyártásba történő beruházás saját előrehaladásával. A vállalat ezt se nem erősítette meg, se nem cáfolta.

A Jaguar Land Rovernek nagy tervei vannak az elektromosautó-gyártást illetően. 2026-ig hat elektromos modell gyártását tervezi, a fejlesztésekre pedig 17 milliárd eurót szán. Ehhez viszont érthető módon óriási mennyiségű akkumulátorra van szüksége. Az önálló gyártócsarnokot elejétől fogva a hazai piacon akarta elhelyezni, a gyors megállapodás helyett viszont jött a konfliktus a brit kormánnyal, amelyet tétlenséggel és vonakodással gyanúsított meg. Éppen ezért logikus tervnek tűnt, hogy az elektromos autók gyártását áthelyezzék a nyitrai üzembe, a beszállítóktól pedig ide küldték volna az akkumulátorokat. A brit vállalat svéd és német beszállítókkal is tárgyalni kezdett, de szóba került egy spanyolországi üzem létrehozása is. Hogy a cég szándékai mennyire voltak komolyak, nem tudni, egy, a brit kormánytól származó forrás szerint viszont csupán rémhíreket terjesztettek, hogy még több pénzt csikarjanak ki az államtól.

A Jaguar Land Rovernek végül sikerült elérnie célját, ugyanis megegyezett a brit kormánnyal, hogy az 575 millió euróval támogatja az akkumulátorgyár megépítését.


(hnonline.sk)