Bronzszoborral állít emléket az adománygyűjtő Tom kapitánynak egy brit szobrász

2021. április 30. - 16:14 | Kultúra

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez rekordösszegű adományt gyűjtő Tom Moore kapitánynak állít emléket egy bronzszoborral egy brit művész.

Bronzszoborral állít emléket az adománygyűjtő Tom kapitánynak egy brit szobrász
-illusztráció- (Fotó: AP)

Az észak-yorkshire-i Andrian Melka szobrászművész közösségi finanszírozással akarja előteremteni a második világháborús veterán kétméteres szobrának költségét, 28 ezer fontot. A felhívásra eddig már több mint 25 ezer font gyűlt össze.

A százéves Tom Moore kapitány februárban hunyt el Covid-19 következtében. Melka eredetileg agyagból formázta meg a szobrát, amely azt a pillanatot ábrázolja, amikor a járókerettel mozgó veterán 100. születésnapja előtt teljesítette századik sétáját, amivel adományokat gyűjtött a világjárvány miatt válság sújtotta brit egészségügyi szolgálat (NHS) javára. A kapitánynak több mint 33 millió fontot sikerült összegyűjtenie.

A művész elmondta: inspiráló volt számára a veterán elkötelezettsége, nemcsak azért, mert hatalmas összeget gyűjtött az NHS-nek, hanem azért is, mert másokat is arra bátorított, hogy lépésről-lépésre haladjanak, és optimistán tekintsenek a jövőbe.

Ha elkészül a szobor, egy leeds-i kórház kertjében kap majd helyet, vigaszt és megnyugvást nyújtva az ottani betegeknek.

A hétvégén Nagy-Britannia-szerte megemlékeznek Tom Moore kapitány 101. születésnapjáról.

(MTI)

Címkék: Tom Moore