Brüsszel a kettős gyilkosság ügyében ellenőröket küld Szlovákiába

Az Európai Parlament ellenőrző delegációt küld Szlovákiába, amely csütörtöktől péntekig tartózkodik az országban, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság, valamint a Költségvetési Bizottság tagjai alkotják.

Brüsszel a kettős gyilkosság ügyében ellenőröket küld Szlovákiába
wikipédia

A missziót a kereszténydemokrata Ivan Štefanec EP-képviselő kezdeményezte a súlyos gyanú miatt, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása összefüggésben állhat az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos csalásokkal.

A program szerint a misszió tagjai az újságírók mellett olyan civil szervezetek képviselőivel is találkoznának, amelyek fő célja a korrupcióellenes küzdelem. Az állam hivatalos képviselői közül Robert Fico kormányfővel, Robert Kaliňák belügyminiszterrel, Lucia Žitňanská igazságügy-miniszterrel, Peter Kažimír pénzügyminiszterrel, Peter Pellegrini beruházásokért és informatizációért felelős kormányfőhelyettessel, Jaromír Čižnár főügyésszel, továbbá a földművelésügyi minisztérium, valamint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) képviselőivel terveznek találkozni.

A második napon Peter Hraškóval, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatójával, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal, és Pavol Vorobjovval, a pénzügyi hírszerző egység igazgatójával találkoznának a küldöttség tagjai. A munkalátogatást lezáró sajtótájékoztató előtt az EP-képviselők pénteken délután Nagymácsédon (Veľká Mača) rónák le kegyeletüket a meggyilkolt újságíró és jegyese emléke előtt.

Richard Sulík EP-képviselő és az SaS elnöke visszautasította az EP felkérését, hogy tagja legyen a szóban forgó delegációnak – tájékoztatott Katarína Svrčeková, a párt szóvivője. Sulík azzal indokolta a távolmaradását, hogy nem akar a jelenlétével kétségeket ébreszteni a vizsgálat objektivitását illetően. Hozzátette: a delegáció tagjaival szívesen találkozik és válaszol a kérdéseikre.

tasr