Brüsszel visszabillent a helyére Washingtonban

2019. március 4. - 10:30 | Külföld

Az Egyesült Államok azonnali hatállyal visszaállítja az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát - jelentette be hétfőn Gordon Sondland, az EU mellé rendelt amerikai nagykövet.

Brüsszel visszabillent a helyére Washingtonban
Mike Pompeo (Fotó: TASR/AP)

Levelében Sondland üdvözölte Sztavrosz Lambrinidisz kinevezését a távozó David O'Sullivan washingtoni uniós nagykövet helyére, illetve arról számolt be, hogy országa Mike Pompeo külügyminiszter utasítására visszaminősíti az EU külképviseletét állami szintre a nemzetközi szervezetek szintjéről. "Az Európai Unió páratlanul fontos szervezet, az Egyesült Államok egyik legértékesebb partnere a globális biztonság és prosperitás garantálásában" - írta Sondland. "Komoly erőt képvisel, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködik, a munkahelyteremtéstől és a gazdasági növekedéstől egészen a nemzetközi normák megállapításáig és a destabilizáló rezsimek ellenőrzés alatt tartásáig" - emelte ki. "Európa biztonsága és sikeressége elválaszthatatlan az Egyesült Államok biztonságától és sikerességétől" - hangsúlyozta.

Az amerikai külügyminisztérium tavaly mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU washingtoni külképviseletét. A lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét. Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között.

MTI