Brüsszelbe is eljutott Káčer kijelentésének híre, Berényi és Viskupič reagált; Sólymos szerint a külügyminiszter lehetne tartózkodóbb

2023. február 9. - 14:12 | Belföld

Felelőtlennek tartja Berényi József (Szövetség MKP) és Jozef Viskupič (OĽaNO) Rastislav Káčer keddi kijelentéseit, amelyek szerint Magyarország területi követelésekkel élne Szlovákiával szemben, ha Putyin győzne az orosz-ukrán háborúban. Káčer nem vonta vissza szavait, a magyar külügy már behívatta a szlovák nagykövetet. Sólymos szerint Káčer visszafoghatná magát, Mózes szerint le kellene őt állítani. A Szövetség politikusainak álláspontjaiban vannak eltérések, Forró Krisztián pártelnök például a külügyminiszter leváltását követeli.

Brüsszelbe is eljutott Káčer kijelentésének híre, Berényi és Viskupič reagált; Sólymos szerint a külügyminiszter lehetne tartózkodóbb
Fotó: TASR

Felelőtlennek tartja, és közös nyilatkozatban ítélte el – Brüsszelből – Berényi József (Szövetség MK Platform elnöke), Nagyszombat megye alelnöke és Jozef Viskupič (OĽaNO), Nagyszombat megye elnöke Rastislav Káčer keddi szavait.

A szlovák külügyminiszter lehetségesnek nevezte a magyar fél részéről a határrevízió követelését, ha Putyin győzne az orosz-ukrán háborúban. „Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma a keleti határunkon állna, úgy gondolom, hogy sajnos már ma is ilyen követelésekkel szembesülnénk” – válaszolta Káčer a Markíza Na telo plus műsorában arra kérdésre, hogy eljuthat-e a magyarországi politika oda, hogy területi igényeket támaszt Szlovákiával szemben. A külügyminiszter nem vonta vissza szavait, de kijelentette, hogy azok nem a magyarok, hanem csak Orbán Viktor kormánya ellen irányulnak.

Berényiék szerint viszont a külügyminiszter visszaél pozíciójával.

„A miniszter a sajtón keresztül manipulálja a közvéleményt Szlovákiában, de az egész Európai Unióban is. Úgy véljük, hogy a külügyminiszter dolga elsődlegesen a konfliktusok oldása, és nem új konfliktusok teremtése” – írta a nyilatkozatban Berényi és Viskupič.

Szerintük különösen szerencsétlen, hogy a már elkezdődött választási kampányban hangzottak el ezek a szavak. „ Semmilyen demokratának sem lehet a célja, hogy az ún. »magyar kártya« újfent és manipulatív módon visszatérjen a közbeszédbe, mint a választási kampány egyik eszköze” – véli Berényi és Viskupič.

A két Nagyszombat megyei politikus jelenleg Brüsszelben van, a Régiók Bizottságának közgyűlésén.

Forró: találják meg Káčer leváltásának a módját

A Szövetség politikusai közül Forró Krisztián pártelnök (Szövetség MKP) ment a legtovább, ő Rastislav Káčer külügyminiszter leváltását követeli a köztársasági elnöktől és a megbízott miniszterelnöktől, szerinte ugyanis Káčer kijelentései aláássák Szlovákia és Magyarország jószomszédi kapcsolatait.

„Minden, ami hatással van a két ország kapcsolatára, hatással van a magyarok és a szlovákok együttélésének minőségére is” – állítja Forró.

Bízik abban, hogy minden politikus érdeke, hogy ezek a kapcsolatok ne romoljanak, ezért szerinte minden demokratikus pártnak el kellene határolódnia Káčer szavaitól.

Bízik abban is, hogy a jószomszédi kapcsolatok fontosak a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek is.

„Ha ezt fontosnak tartják, akkor meg kellene találniuk a módját Rastislav Káčer leváltásának” – jelentette ki Forró.

Sólymos: Káčer fogja vissza magát

Nem örül Káčer szavainak Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke sem, úgy véli, tapasztalt diplomataként „visszafoghatná” magát.

„Sokéves diplomataként is tudnia kellene, hogy az ilyen jellegű külügyminiszteri kijelentések kontraproduktívak, nem segítik elő a két ország jó viszonyát, fölösleges feszültséget keltenek szlovákok és magyarok között, és arra is teret adnak, hogy a választási kampányban a populista politikusok visszaéljenek vele” – mondta Sólymos.

Szerinte a külügyminiszter a jövőben tartózkodhatna az ilyen kijelentésektől.

Rigó Konrád (Szövetség Híd Platform) finomabban bírálta Káčert, inkább Gyimesi és Matovič felháborodását tartja zavarónak. „Magyar vagyok és Szlovákiában élek, Orbán Viktor bírálata nem zavar. Ami azonban zavar, hogyha valaki a Szlovákiában élő magyarok nevében háborodik fel” – jelentette ki a Szövetség politikusa.

Szerinte nem Káčer, hanem Matovič és Gyimesi vette elő a „magyar kártyát”.

Mózes szerint Káčert le kellene álltani

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke Káčert hibáztatja, és tartja alkalmatlannak a külügyminiszteri posztra.

„Az OĽaNO-s Káčer még a SaS-kás Korčokot is alulmúlja, rögeszmés, alkalmatlan miniszternek és diplomatának. Ki fogja leállítani?” – tette fel a kérdést Mózes a Facebookon.

Káčert Matovič és Gyimesi is eltávolítaná a posztjáról, fel is szólították Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy lépjen, ha Káčer nem kér bocsánatot Magyarországtól.

- lpj -