Brüsszelben kopogtatnak a vasúti kétnyelvűséggel

2016. január 21. - 19:25 | Belföld

A Szlovákia magyarok lakta régiókban található vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítését célzó beadványt fogalmazott meg a Fiatal Függetlenek csoportja. Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságához (PETI) címzett dokumentumot a jövő héten adják be Brüsszelben. Ezt a csoport tagjai jelentették be pozsonyi sajtótájékoztatójukon csütörtökön.

Brüsszelben kopogtatnak a vasúti kétnyelvűséggel
Fotó: Kétnyelvű Dél-Szlovákia

Beadványuk szövegében ismertetik a kétnyelvű feliratokra vonatkozó hatályos szlovákiai szabályozást, és azt kérik az uniós szervtől, hogy tegyen javaslatot Szlovákiának a helyzet rendezésére.

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezését feltüntessék a kisebbség nyelvén, ugyanakkor a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére. Az állapotok rendezéséhez szükséges jogharmonizációra több különböző kezdeményezés dacára eddig nem került sor. Jelenleg 92 olyan, vasútállomással rendelkező település van Szlovákiában, amely teljesíti a 20 százalékos nyelvi küszöböt.

Orosz Örs, a beadványt megfogalmazó aktivisták egyike a pozsonyi sajtótájékoztatón felidézte a szlovákiai vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítéséért az utóbbi években folytatott küzdelem főbb állomásait. Rámutatott, hogy próbálkozásaik a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom keretén belül rendre akadályokba ütköztek: a magyar feliratokat rendszerint eltávolította a vasúti társaság, és nem sikerült előrelépést elérni az illetékes minisztériumot megcélzó levéláradattal sem, amelyben előbb magyarok lakta települések polgármesterei, majd magánszemélyek is a helyzet rendezését és a magyar feliratok gyakorlati engedélyezését kérték.

Zachar Pál, a Fiatal Függetlenek csoportjának másik tagja hozzátette: tisztában vannak vele, hogy ez a probléma nem Brüsszelben fog megoldódni, de egy ottani állásfoglalás erős mandátumot ad majd az ügy továbbviteléhez.

MTI/para