Brutális az árvíz: már nyolcra emelkedett Csehországban az áldozatok száma

2020. június 23. - 16:48 | Külföld

Nyolcra emelkedett a hétvégi árvizek halálos áldozatainak száma Csehországban, az anyagi károk értéke pedig meghaladja a 300 millió koronát (kb. 11,5 millió euró) - jelentette a cseh közszolgálati média kedden.

Brutális az árvíz: már nyolcra emelkedett Csehországban az áldozatok száma
Illusztráció (Fotó HZS Pardubický kraj)

Az elmúlt hét végén a heves esőzések következtében több régióban kiöntöttek a patakok a medrükből és lakóházakat, utakat, mezőgazdasági területeket árasztottak el. A legtöbb probléma az ország észak-nyugati és észak-keleti területein, valamint Dél-Morvaországban volt.

Hétfőig négy ember áradás okozta haláláról tudtak. Ez kedden nyolcra módosult, s nem kizárt, hogy ez az adat sem végleges. A közszolgálati cseh hírtelevízió (ČT24) szerint hétfőn és kedden további négy, eddig kórházban ápolt személy halt meg. Mind a négy esetben vízitúrázókról van szó, akik a tiltás ellenére a megáradt folyókban és patakokban szerették volna kipróbálni erejüket. Számos csónak azonban a megáradt vizeken felfordult, a túrázók többségének ugyan aránylag gyorsan sikerült kikecmeregnie a vízből, de többeket csak néhány órás keresés után sikerült megmenteni. A tragikus esetek Észak-Morvaországban és Dél-Csehországban történtek, ahol a helyi folyócskák a vízitúrázók kedvenc helyeinek számítanak. A hírtelevízió úgy tudja, még legalább három vízitúrázó van kórházban súlyos állapotban.

Az első négy áldozat közül az egyik egy hétéves kislány, akit az utcán játszott, amikor elsodorta őt a hirtelen lezúduló víz. Az eltűnt személy egy idős asszony, aki kiment a kertjébe megnézni a megáradt patakot, a part egy darabja azonban váratlanul leszakadt és az asszonyt elvitte a víz. Holttestét csak két nap múlva találták meg több kilométerre az eset helyszínétől, egy parti bozótosban.

A ČT24 keddi összegzése szerint mintegy 300 ház és gazdasági épület került víz alá, közülük néhány régebbi építmény annyira megrongálódott, hogy le kell bontani. A vízzel elárasztott pincék száma ennek háromszorosa. Az áradásokban több mint kéttucatnyi helyi híd is elpusztult, illetve megrongálódott. Károkat jelentett az útkezelőség is.

A biztosító társaságok keddi nyilatkozatai szerint az eddig felmért és bejelentett károk értéke meghaladja a 300 millió koronát.

MTI

Címkék: Csehország, árvíz