Brutális drágulás várható: Sulík beharangozta, mennyit fizetnek majd a háztartások a gázért az elkövetkező négy évben

2022. június 27. - 14:29 | Belföld

Az elkövetkező négy évben 76 százalékkal emelkedik majd a Szlovák Gázművek (SPP) által a háztartások részére kínált gáz ára, a legjelentősebb, 34 százalékos emelkedés jövőre várható.

Brutális drágulás várható: Sulík beharangozta, mennyit fizetnek majd a háztartások a gázért az elkövetkező négy évben
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Ez azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik az állami szolgáltatóval négyéves szerződést írnak alá. A jelenlegi megawattóránkénti 43 euró helyett a fogyasztók 2026-ban 76 eurót fizetnek majd – nyilatkozta hétfőn Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter.

A jövő évre megawattóránként 57 eurót fizetnek majd a háztartások, ami 2024-ben 65-re, 2025-ben 72-re, 2026-ban pedig 76 euróra nő majd. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a tőzsde jelenlegi alakulása alapján határozza meg a magasabb szabályozott árakat, de ezek nem vonatkoznak az SPP-vel szerződésben álló ügyfelekre. Sulík szerint hasonló árakat kínál ügyfeleinek a ZSE, a VSE és az Innogy is.

A földgáz jelenlegi világpiaci árai mellett az SPP az első két évben veszteséges lesz, a harmadik évben viszont már nyereséges lehet, a negyedikben pedig teljesen eltörlődhet az előző időszak vesztesége.

A miniszter emellett a jogszabály megváltoztatását tervezi. Jelenleg ugyanis lehetőség van a gázfogyasztási szerződés idő előtti felmondására. Az elkövetkezőkben ez már nem lesz lehetséges, és azoknak a fogyasztóknak, akik négy évre írják alá a szerződést, annak leteltéig a szerződésben foglalt árat kell majd fizetniük még akkor is, ha a piacon az árak időközben csökkennének. Azok a háztartások, amelyek nem akarnak négyéves szerződést kötni, egy évre is aláírhatnak. Ebben az esetben a gázárak 42 százalékkal, plusz az inflációval emelkednek majd. Sulík szerint idén ez 12 százalékos lehet.


TASR/para

Címkék: Richard Sulík, gázár, SPP