Brutális mértékben ugrik meg várhatóan az egyik alapélelmiszer ára, és még nincs vége

2022. szeptember 2. - 09:48 | Belföld

Az elkövetkező időszakban várhatóan jelentősen emelkedik a sertéshús és a húskészítmények ára. Ennek oka a sertéshús világpiaci árának emelkedése, valamint az energia és a csomagolóanyagok további drágulása.

Brutális mértékben ugrik meg várhatóan az egyik alapélelmiszer ára, és még nincs vége
Fotó: TASR - illusztráció

A húsfeldolgozók az árak emelésével reagálnak az energiaárak hosszú távú emelkedő trendjére, amely az utóbbi időben történelmi csúcsokat ért el – írja a Topky.

A sertéshús ára a német tőzsdén jelenleg 2,05 euró/kg, ami idén március óra 17 százalékos drágulást tükröz. Az üzletekben azonban még szembetűnőbb az áremelkedés.

„A sertéshús árának a német tőzsdén való emelkedése, valamint az energiaárak hosszú távú emelkedő tendenciája miatt a húsfeldolgozók kénytelenek lesznek emelni a vételárakat. Arra számítunk, hogy a drágulás a húsok és húskészítmények árában már szeptemberben, hozzávetőlegesen 18-20 százalék körüli szinten mutatkozik meg, miközben feltételezzük, hogy a drágulás nem biztos, hogy végleges” – nyilatkozta Eva Forrai, a Szlovák Húsfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója.


(topky.sk)