Brutális a szárazság Szlovákiában, egyes régiókban már korlátozták az ivóvízhasználatot

2022. június 30. - 15:08 | Belföld

Szlovákia egyes pontjain már hetek óta egy csepp eső sem esett. Közép-Szlovákiában a legsúlyosabb a helyzet, az embereket spórolásra szólították fel, ugyanis a vízforrások kezdenek kiszáradni.

Brutális a szárazság Szlovákiában, egyes régiókban már korlátozták az ivóvízhasználatot
Illusztráció (Fotó: TASR)

Szlovákia vízforrásokban gazdag, viszont ezek nem korlátlanok, illetve nem találhatók meg szerte az országban. A száraz időjárás viszont egyre nagyobb problémákat okoz, olyannyira, hogy Közép-Szlovákiában már figyelmeztetéseket adtak ki a vízgazdászok.

Már év eleje óta csapadékhiánnyal küzd az egész ország, a helyzetet pedig tovább rontja az elmúlt napokban tapasztalt óriási hőség. Az ország nyugati része még viszonylag jó helyzetben van, ugyanis néhány napja több vihar is átvonult a térség felett, amelyek meghozták az annyira kívánt esőzést. Ezek a viharfelhők viszont még nyugaton széthullottak, és keletre el sem jutottak.

Összehasonlításképp, míg az év eleje óta a pozsonyi repülőtérnél több mint 250 milliméter eső esett, addig Kassán csak 170 milliméter, ami 100 milliméterrel a normális szint alatt van. Szó szerint katasztrofális a helyzet Besztercebánya közelében, ahol az év eleje óta mindössze 180 milliméter csapadék esett.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a Közép-szlovákiai Vízszolgáltató Társaság (StVPS) ideiglenesen korlátozást kér az ivóvíz más célra történő felhasználására. A közüzemi vízellátás üzemeltetőjeként jelenleg olyan tevékenységek esetében korlátozta a vízhasználatot, mint a kertek, füves területek, sportpályák, zöldövezetek és közterületek locsolása. Emellett tilos az autómosás, de kivételt képeznek a gyógyászati célra használt járművek, valamint tilos a medencék feltöltése.

A felhívás a következő településekre vonatkozik: Medzibrod, Beňuš, Čierny Balog, Braväcovo, Jasenie, Predajná, Nemecká, Pohorelá, Polomka, Závadka nad Hronom, Bacúch, Badín, Hronsek, Vlkanová, Povrazník, Poniky, Oravce, Môlča, Ľubietová, Lučatín, Hrochoť, Dúbravica a Dolná Mičiná.


TASR/imeteo.sk/para