Brutálisan felment a műfenyők ára, jobban járunk, ha idén karácsonykor valódi fenyőillat lesz a nappaliban

2021. november 15. - 12:59 | Belföld

Az elkövetkező hetekben indul a karácsonyfa-vásárlási szezon, aki viszont műfenyőben gondolkodik, az nem árt, ha tudja: idén bizony többet kell értük fizetni.

Brutálisan felment a műfenyők ára, jobban járunk, ha idén karácsonykor valódi fenyőillat lesz a nappaliban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A bevásárlóközpontokban már felbukkantak a műfenyőárusok, és ugyan egyelőre nem annyira intenzív a vásárlók érdeklődése, nincsenek elkeseredve, ugyanis a főszezont november 20. és december 15. között számítják.

A Mall viszont már október közepétől regisztrálja az érdeklődést a műfenyők iránt, a kereslet irántuk megközelítőleg megegyező az előző évivel. A tavalyi év rendkívüli volt a vállalat számára, ugyanis ezen a téren 300%-os eladási növekedést regisztráltak a korábbi évhez képest. Idén is hasonló helyzetre számítanak, annak ellenére, hogy a vásárlóknak fel kell készülniük: idén többe kerülnek a műfenyők.

A Bellusia nevű vállalatban például több mint 10%-kal nőttek az eladási árak, aminek több oka is van: drágább alapanyagok, egyre növekvő energia- és szállítási árak. Ladislav Púchovský, tulajdonos ezt nem igen akarta bekalkulálni az árakba, de egyes műfenyők esetében kénytelen volt 5-10%-kal nagyobb eladási árat meghatározni. Hasonló a helyzet a Svet stromčekov nevű cégnél, ahol már az év elején 10-15%-os áremelkedést jeleztek, egy hónappal ezelőtt viszont a beszállítójuk újabb 10-15%-os emelkedést jelzett előre.

További problémát okozhat a szállítmányozás, ami a kínai hajóforgalmat sújtó krízis miatt egyre többet késik. A Svet stromčekov vállalatban például az elmúlt években már október végére mindig biztosítottak mindent, idén viszont a termékek 30%-a hiányzik. A tervek szerint egyes termékek például csak december 6-ra érkeznek meg, ami egy e-shop esetében elég késői.

Az elő fenyők esetében viszont jobb a helyzet, ugyanis ezeket többnyire Európában nevelik, így nem adódnak gondok a szállítmányozással. Ezek árában sem várható rendkívüli változás, ugyanis a műtrágyák magasabb ára egyelőre nem mutatkoznak meg a fák árában. Jövőre viszont már várhatóan nem lesz ilyen derűs a helyzet: az élő fenyők árát valószínűleg befolyásolja majd a magasabb bér és energiaár is.


(hnonline.sk)