"A Bucsából érkező képek elviselhetetlenek, és azt mutatják, hogy Putyin féktelen erőszakossága ártatlan családokat pusztít el"

2022. április 3. - 18:25 | Külföld

Ki kell vizsgálni "az orosz hadsereg bűncselekményeit", amelyeket a Kijev melletti Bucsában követtek el - közölte vasárnap Olaf Scholz német kancellár. Annalena Baerbock külügyminiszter az Oroszország elleni szankciók szigorítására tett ígéretet az eset miatt.

"A Bucsából érkező képek elviselhetetlenek, és azt mutatják, hogy Putyin féktelen erőszakossága ártatlan családokat pusztít el"
Fotó: TASR/AP

Olaf Scholz közleményében kiemelte, hogy "szörnyű és borzalmas felvételek" érkeztek az ukrán főváros melletti településről, amelyről a napokban szorították ki az orosz csapatokat. Az utcákon holttestek hevernek, az áldozatok között gyerekek, nők és idős emberek vannak - mutatott rá a német kormányfő.

Hozzátette, hogy a kegyetlenkedések független dokumentálásához hozzáférést kell biztosítani a területhez olyan szervezeteknek, mint a Nemzetközi Vöröskereszt. Az elkövetőket és megbízóikat következetesen felelősségre kell vonni - húzta alá.

Az ukrajnai háború már hatodik hete tart, több ezer ártatlan ukrán életét követelve, "és az öldöklés töretlenül folytatódik" - írta Olaf Scholz, hozzátéve: felszólítja Oroszországot, hogy "egyezzen bele végre a tűzszünetbe és hagyjon fel a harcokkal".

"Ez egy szörnyű, értelmetlen és indokolatlan háború, amely sok szenvedést okoz, és senkinek sem használ, ennek véget kell vetni" - áll a német kancellár közleményében.

Annalena Baerbock külügyminiszter egy Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta, hogy bíróság elé kell állítani a bucsai "háborús bűncselekmények" felelőseit. Az eset miatt "szigorítani fogjuk az Oroszország elleni szankciókat, és az eddiginél is erősebben támogatjuk majd Ukrajnát, hogy megvédhesse magát" - közölte a német diplomácia vezetője.

A Bucsából érkező képek "elviselhetetlenek", és azt mutatják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "féktelen erőszakossága ártatlan családokat pusztít el, és nem ismer határokat" - írta Annalena Baerbock.

Az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben elrendelt büntetőintézkedések kiterjesztését ígérte Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter is, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak elmondta, hogy már dolgoznak az új szankciókon.

A Bucsában elkövetett "szörnyű háborús bűncselekmény nem maradhat válasz nélkül" - mondta az alkancellár, hozzátéve, hogy az eset miatt "indokolt a szankciók szigorítása, erre készülünk uniós partnereinkkel együtt".

A Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő települést az orosz erők a február 24-én indított háború első napjaiban foglalták el. Bő egy hónapig tartották megszállva. Távozásuk után egy tömegsírban 280 férfi holttestét találták meg a helyi hatóságok bejelentése szerint, az AFP francia hírügynökség tudósítója pedig húsznál is több, civil ruhát viselő holttestet látott a felszabadított település egyik utcáján.


(MTI)