Búcsúzik a Regiojet a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasútvonal utasaitól, de Szlovákiából nem távoznak

2020. december 8. - 12:27 | Belföld

A RegioJet cseh magán vasúttársaság nem egész kilenc év alatt megközelítőleg 25 millió utast szállított a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasútvonalon.

Búcsúzik a Regiojet a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasútvonal utasaitól, de Szlovákiából nem távoznak
Fotó: Paraméter - illusztráció

A vállalat 2012. március 4-én vette át a Komárom–Pozsony vonal üzemeltetését, az elmúlt években pedig az ország egyik legforgalmasabb egy sínpárú szakasza lett, 2011-től négy-ötszörösére emelkedett az évi utasforgalom.

„A RegioJet új szolgáltatásai a Pozsony–Komárom és a többi vonalon a pozitív változások kulcsfontosságú mozgatóereje lett a vasúti szolgáltatások terén, akárcsak más országokban. Éppen ezért kár, hogy az állam és a közlekedésügyi minisztérium mint megrendelők nem működtek együtt az üzemeltetést illetően a Pozsony–Komárom vonalon úgy, hogy a magas színvonalú szolgáltatásokat továbbfejleszthessék és bővíthessék az utazás magasabb színvonalát pályázók és más közlekedési vállalatok érkezése által Szlovákia egyéb vasúti szakaszaira” – közölte a vállalat a Paraméterhez eljuttatott állásfoglalásában, amelyben hozzáteszik, ezt tükrözte a Pozsony–Komárom vonalra kiírt versenypályázat is, amelyre az irreálisan meghatározott feltételek miatt senki sem pályázhatott.

„Ennek köszönhetően 2020. december 13-tól számítva az elkövetkező két évben feleslegesen ideiglenes rezsimben fog működni az utasszállítás, amikor még az új közlekedési vállalatnak sem volt elég ideje erre felkészülni” – teszik hozzá.

A RegioJet sárga vonatai december 12-én, szombaton fognak utoljára közlekedni a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasútvonalon. Azok a RegioJetnél megvásárolt menetjegyek, amelyek december 13. utáni időpontig szólnak, továbbra is érvényesek maradnak, nincs szükség semmilyen módosításra.

A RegioJet utolsó vonata szombaton 23 óra 5 perckor indul a pozsonyi főállomásról (Os 4355) és éjfél után 7 perccel érkezik meg Dunaszerdahelyre.

A cseh vállalat egyúttal felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiából nem távoznak, hiszen továbbra is üzemeltetik majd a Kassa–Zsolna–Prága nemzetközi vasúti vonalat, a nyári időszakban pedig Horvátországba indítanak majd vonatokat Szlovákiából.

A vállalat köszöni a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vonal utasainak a bizalmat. „Továbbá köszönjük az együttműködést az önkormányzatoknak és a további partnereknek” – zárták.

A közlekedési minisztérium olyan vasúttársaságot keresett a vonalra, amely két évre biztosítja a személyszállítást. Ez idő alatt választják ugyanis ki azt a vállalatot, amely aztán tartósabban is maradhatna. Szeptemberben bejelentették, hogy december közepétől a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) és az osztrák nemzeti vasúttársaság, az ÖBB szállítja majd az utasokat a Pozsony–Komárom vonalon. Andrej Dolezal közlekedési miniszter akkor úgy nyilatkozott a Paraméternek, hogy olcsóbb lesz ez a megoldás és jobb lesz a színvonal is.


(parameter)