Budaj kész szabályozni a medvék létszámát, évente akár 200-300-at is kilőhetnek

2022. június 22. - 15:58 | Belföld

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter kész bevezetni a barnamedve-állomány szabályozását. Ehhez viszont ismernie kell a medveszámlálás eredményét. Feltételezése szerint, ha az eredmények szeptemberben megszületnének, akkor még az idei szezonban végrehajthatják a regulálást. Erről maga Budaj számolt be azt követően, hogy szerdán összeült a parlament földművelésügyi és környezetvédelmi bizottsága, amely nem fogadta el a medvehelyzettel kapcsolatos határozatot, ezért csütörtökön újfent összeül.

Budaj kész szabályozni a medvék létszámát, évente akár 200-300-at is kilőhetnek
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az ülésen részt vett Boris Kollár (Sme rodina) házelnök is. Budajtól a helyzet megoldását várja, hogy megvédje Podpoľanie térségének lakosait. Szintén rámutatott, hogy amíg nem lesznek meg az eredmények a medveszámlálásról, addig nem is ejtenek szót az állomány szabályozásáról. Miután megállapítják a számukat, a helyzetet az Európai Bizottsággal oldják majd. Kollár szerint a szabályozás keretén belül évente 200-300 medvét lőhetnek ki.

Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) földművelésügyi miniszter szerint a vaddisznók csalogatása nem lehet hatással a medvékre. Jaromír Šíbl (OĽaNO), a bizottság alelnöke szerint a medvékkel kapcsolatos probléma hátterében épp a csalogatók állnak, ezt pedig fotócsapdák felvételei is bizonyítják.

Richard Takáč (Smer) bizottsági tag szerint Budaj teljes mértékben felelős a jelenlegi helyzetért, és szerinte nem kellene kifogásokat keresnie, miszerint a törvény nem engedélyezi a medvék kilövését, ugyanis ő a miniszter, egy javaslattal pedig megváltoztathatja az előírásokat.


TASR/para