Budaj a medveproblémáról beszélt, többször elmondta, hogy nem szabad lebecsülnünk

2021. június 26. - 09:28 | Belföld

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter rendkívül érzékenynek tartja a problémát, amelyet a a Liptovská Lúžná-i Beszterce-völgyben történt tragikus esemény nyitott meg újra.

Budaj a medveproblémáról beszélt, többször elmondta, hogy nem szabad lebecsülnünk
Ján Budaj (TASR)

Június 14-én a rendőrök megtalálták egy 57 éves férfi holttestét, aki medvetámadás következtében vesztette életét.

„Ezt a problémát nem lehet lebecsülni, az intervenciós csoport eltávolítja az összes szinantróp (ember közelében élő) medvét. Minden jelentésre válaszolunk. Kiváló technológiával felszerelt csapat foglalkozik az üggyel, amely tagjai Norvégiában és más külföldi országokban képzett emberek, ahol sokkal több tapasztalatuk van az embereknek a medvékről, mint nekünk”

– mondta Budaj a TASR TV beszélgetésében.

Budaj szerint a tudományos elemzések alapján hosszú távú intézkedéseket kell hozni ott, ahol a medvék elvesztették félénkségüket, és veszélyeztetik az erdők közelében fekvő városok és falvak lakóit.

Elmondása szerint a medve, amelyet a csapatnak nemrégiben Sučany községében ((Turócszentmártoni járás) kellett eltávolítania, néhány lakó irracionális viselkedésére volt példa.

„Ott egy polgár évekig etette a medvét, kutyaeledelt adott neki. Amikor pedig a medve felnőtt és hároméves lett, hirtelen már senkinek sem tűnt kellemesnek a jelenléte, az emberek féltek tőle”

– mondta Budaj. Hozzátette: a medve fizikailag nem veszélyeztetett senkit, elővigyázatossági okokból kellett lelőniük.

„Nyilvánvalóan nem is akart senkit bántani, de a medvének egyszerűen megvan a biztonsági távolsága, és amikor egy idegen ebbe belemegy, előfordulhat, hogy az önvédelem ösztöne miatt nekitámad az állat.”

Hozzátette, hogy a szinantróp medvékkel kapcsolatos probléma hosszú távú, szintetikus, és tudományos ismeretek alapján kell megoldani.

„Örökségként gyönyörű tájat kaptunk, gyönyörű erdőkkel, amelyben három vadállatunk van él: farkas, hiúz és medve. Őseink mindegyikkel együtt éltek, mióta csak itt vagyunk”

– emlékeztetett a környezetvédelmi miniszter.

(aktuality.sk)