Budaj szerint jogilag rendben van az izsai cégnek adott 1,4 millió eurós támogatás, de erkölcsileg problémás

2023. május 4. - 16:37 | Belföld

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter szerint nem törvényellenes, hogy a mezőgazdasági miniszter cége uniós támogatást kap. Budaj azonban nem élt volna ilyen lehetőséggel.

Budaj szerint jogilag rendben van az izsai cégnek adott 1,4 millió eurós támogatás, de erkölcsileg problémás
Fotó: TASR

Ján Budaj szerint erkölcsileg ugyan elítélhető, de jogilag nem számít érdekellentétnek, hogy a mezőgazdasági miniszter cége uniós támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. „A kormány tagjaként sohasem vállalkoztam volna olyan pénzzel, amiről az állam dönt” – mondta Budaj. Szerinte a vonatkozó törvény hézagos.

„Az érdekellentétet a törvény csak abban az ágazatban mondja ki, amelyikben a politikus dolgozik” – magyarázta Budaj. Vagyis Vlčan csak akkor sértett volna törvényt, ha a cége a mezőgazdasági minisztériumtól kér és kap dotációt.

Budaj szerint ő – és a pályázatot értékelő hivatalnokok – sem tudták, hogy az izsai (Komáromi járás) Rako Recycling felerészben Vlčan cége. „A cég egy másik cég tulajdonában van, és csak ebben a cégben tulajdonos Vlčan” – mondta a környezetvédelmi miniszter. Szerinte az érdekellentétet ráadásul csak a támogatás utalása előtt ellenőrzik, és a cég még nem kapott pénzt az államtól.

Kijelentette azonban, hogy a környezetvédelmi minisztérium szigorúan a jogszabályok alapján fog eljárni, és ha nem sért törvényt a dotáció átutalása, akkor az Reko Recykling megkapja az 1,4 millió eurós támogatást.

Budaj azonnal figyelmeztette a mezőgazdasági minisztert, hogy álljon el a projekttől, amint erről egy weboldalról tudomást szerzett.

Samuel Vlčan ma elmondta, hogy a projektet nem akarja leállítani, viszont felajánlotta lemondását a köztársasági elnöknek. A miniszter menesztéséről egyedül Zuzana Čaputová dönthet.

- lpj -