Budajék kiléptek az OĽaNO frakciójából

2022. december 19. - 13:49 | Belföld

A Kristián Čekovský és Ján Budaj köré tömörülő Polgári és Demokratikus Platform kilép az OĽaNO frakciójából azt követően, hogy megbukott Eduard Heger (OĽaNO) kormánya.

Budajék kiléptek az OĽaNO frakciójából
Fotó: TASR - Jakub Kotian

A TV Noviny szerint Čekovský azzal magyarázta döntését, hogy a platform ragaszkodott a demokratikus pártok ésszerű megállapodásához. „Alapos mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk tovább az OĽaNO frakciójában. A részvételünknek addig a pillanatig volt értelme, amíg elhittük, hogy befolyásunk van az OĽaNO vezetőségének döntéseire” – magyarázta Čekovský, aki szerint a platform már azelőtt tervezte a függetlenné válását, hogy megbukott volna a kormány. „Mégpedig abból az okból, hogy a fő követeléseink nem voltak meghallgatva. Ez azt jelenti, hogy a konfliktus tovább folytatódott, ez pedig a kormány bukásához vezetett” – tette hozzá.

Čekovský már egy hónappal ezelőtt értesítette a kormányfőt és a párt elnökét a szándékairól. „De, hogy az ellenzéknek ne adjunk újabb ürügyet arra, hogy még nagyobb káosz és fordulat kerekedik, elhalasztottuk a döntésünket. Sajnos az elmúlt napok eseményei megerősítették félelmeinket: a kormány megbukott, a demokratikus pártok pedig ellenségként viszonyultak egymáshoz” – magyarázta Čekovský.

Hozzátette: a platformnak nagy része volt abban, hogy az OĽaNO az utolsó pillanatban felajánlotta az SaS-nek Igor Matovič lemondását. Mint mondta, ha a platform nem kapcsolódott volna be a tárgyalásokba, vélhetően soha nem jött volna létre az ajánlat.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter közölte, este 7 órakor mind részt vesznek az OĽaNO frakciógyűlésén, amelyen búcsút vesznek kollégáiktól. „Ez a gesztus azt szimbolizálja, hogy a két csoport továbbra is együtt fog működni. Támogatjuk a kormány programnyilatkozatát, ami még mindig nem teljesült. Emellett támogatunk minden nagy projektet és reformot, amibe a kormány belekezdett” – tette hozzá.

Viszont elutasítják azt a kezdeményezést, hogy minél hamarabb véget vessenek az aktuális választói időszaknak.


(tvnoviny.sk)