Budajék is támogatják az alkotmánymódosítást és a szeptemberi parlamenti választást

2023. január 25. - 11:01 | Belföld

Ma (szerda) délelőtt, 11 óra után szavaz a parlament az alkotmány módosításáról, amiben a volt koalíciós pártok, az OĽaNO, a Sme rodina, Za ľudí és az SaS egyeztek meg. Kérdéses volt, hogy az OĽaNO-frakcióból kivált Polgári Demmokratikus Platform (ODP) hogyan fog szavazni, a Ján Budaj környezetvédelmi miniszter vezette társaság azonban bejelentette, hogy ők is tartják magukat a vasárnapi megállapodáshoz. A javaslatot a parlament kedden kezdte tárgyalni.

Budajék is támogatják az alkotmánymódosítást és a szeptemberi parlamenti választást
Fotó: Paraméter

Az OĽaNO-frakcióból kivált Polgári Demokratikus Platform a legkevésbé jó megoldásnak tartja az előrehozott parlamenti választást, de látja, hogy a volt koalíciós pártok további együttműködésének nincs sok esélye, ezért támogatni fogják a parlament feloszlatását. „Készek vagyunk támogatni a szeptemberi választásokat, és bízunk benne, hogy addig a demokratikus pártok meg tudnak erősödni” – jelentette ki Kristián Čekovský, a platform egyik képviselője. Ez 11 szavazatot jelent a volt koalíciós pártok alkotmánymódosítási javaslata mellett.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, a platform vezetője szerint tartják magukat a vasárnapi megállapodáshoz.

„Támogatjuk az alkotmánymódosítást, népszavazás nélkül, ahogyan abban vasárnap megegyeztünk” – jelentette ki Budaj.

Megszavazzák az arányos választási rendszer védelmét is, de nem teljesen értenek egyet azzal, hogy egész Szlovákia egy választási körzet legyen.

A platform támogatni fogja Juraj Šeliga (Za ľudí) javaslatát is, aki alkotmányos védelmet szeretne elérni a Specializált Bíróságnak és a Speciális Ügyészségnek. Annak azonban kicsi az esélye, hogy a parlament ezt a javaslatot beépíti az alkotmányba.

A parlament hamarosan, 11 óra után szavazni fog az alkotmány módosításáról, amely lehetővé teszi majd a parlament határozattal történő feloszlatását. A volt koalíciós pártok javaslatát nem támogatja az ellenzék, mert nem tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a választási ciklust népszavazással is le lehessen rövidíteni.

- lpj -