Budapest továbbra is fuldoklik a szmogban

Továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a magyar fővárosban, mert rövid idő alatt jelentősen romlott a levegő minősége.

Budapest továbbra is fuldoklik a szmogban
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a jelentős romlást nyolc mérőpont környezetében mérték. Ezek felénél – Pesthidegkút, Csepel-Királyerdő, Széna tér és a kőbányai Gergely utca térségében – a riasztási küszöbértéket is túllépte a levegő szállópor-tartalma, ezzel ismét teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerinta hétfőre virradóra feldúsult szállópor-koncentráció napközben várhatóan csökkenni fog, de este ismét romlás várható.Kedden a nap második felében csapadék érkezik, nagyobbrészt hó formájában. Bár komolyabb szél nem várható, ez javulást ígér.

Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a közösségi közlekedést, mérsékelje a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat.

(MTI)