Budapesten nyílt meg a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum

2022. november 10. - 17:17 | Kultúra

Hároméves előkészítés után létrejött a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum. A cirkuszi tudományos tár megalapítása és az 1000. kötet könyvtári állományba vétele alkalmából emléktáblát avattak csütörtökön, a tudomány világnapján a Fővárosi Nagycirkuszban.

Budapesten nyílt meg a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum
Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója és Joó Emese a Magyar Cirkuszművészeti Központ vezetője leleplezik az emléktáblát a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum megalapítása, egyben az 1000. könyv könyvtári állományba vétele alkalmából rendezett ünnepségen - MTI

Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója felidézte: hét éve döntötték el, hogy létrehozzák Magyarországon azt a tudományos tárat, amely múzeum, adattár és könyvtár formájában kiszolgálja nemcsak a magyar cirkuszművészetet, nemcsak Közép-Európát, hanem egész Európát.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta: amikor bizonyos intézményeket kultúrstratégiai feladattal bíznak meg, az azért történik, mert nemcsak népszerű előadásokat mutatnak be és a legjobbak között vannak, hanem mert vezető szerepet töltenek be a szakmán belül, és létrehozzák azokat a gyűjteményeket, amelyekből szakmai műhely alakulhat.

mti/para